Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΛΟΥΤΣΟΣ

  • ΛΟΥΤΣΟΣ
Είναι ένα από τα πιο γρήγορα και κομψά ψάρια των θαλασσών μας.Είναι λαίμαργο και αρπακτικό ψάρι. Μέρα νύχτα κυνηγάει την τροφή του στον αφρό.Έχει πολύ νόστιμο κρέας και δικαιολογημένα το χαρακτηρίζουν ως "μπαρμπούνι του αφρού".

ΜΗΚΟΣ Το μήκος του στα ελληνικά νερά δεν ξεπερνά το 1 μ.Αλλά σε άλλες περιοχές έχουν πιαστεί λούτσοι 3ων μ.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του φτάνει το 1 κιλό.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι σφύραινα.Σε διάφορες περιοχές ονομάζεται και σφυρίνος ή σφύρνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα μακρύ σαν της ζαργάνας αλλά πιο κυλινδρικό.Έχει μεγάλο στόμα με το κάτω σαγόνι να προεξέχει.Το χρώμα του στην ράχη είναι γκρίζο με λίγο θαλασσί και στην κοιλιά άσπρο.Είναι από τα πιο γρήγορα ψάρια και επιτίθεται με ορμή.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μπορούμε να το ψαρέψουμε άνοιξη και καλοκαίρι.Του αρέσει να κινείται στον αφρό κοντά στις παραλίες και να κυνηγάει.Περιοχές στην χώρα μας που περνάνε είναι η Χαλκιδική ,οι Σποράδες , η Σαμοθράκη, η Πάτμος, η Ρόδος ,η Κως καθώς και σε ορισμένες περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης και του Ιονίου.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Οι επαγγελματίες ψαράδες τον ψαρεύουν με αφρόδιχτα και τράτα.Οι ερασιτέχνες μπορούν να τον πιάσουν με συρτή σε ρηχά νερά την νύχτα με φεγγάρι ή σε πιο βαθιά την μέρα.Στην συρτή η μεσηνέζα πρέπει να είναι 70 άρα και η ταχύτητά μας να είναι 1,5 με 2 μίλια.Χρησιμοποιούμε φυσικό δόλωμα, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ορμάει και σε τεχνητά δολώματα (ψαράκι και κουταλάκι).
ΔΟΛΩΜΑ Ο λούτσος λατρεύει τον γαύρο.Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζαργάνα η σαρδέλα. Οι μεγάλοι λούτσοι έχουν πολύ νόστιμο κρέας.Επίσης το αίμα του λούτσου προσελκύει πολύ και άλλα ψάρια.


7 σχόλια:

  1. Ο λούτσος λατρεύει τον γαύρο.... δηλ τον ΟΣΦΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @3.28
    εντάξει το μάμησες το μπλογκ του ανθρώπου. Αυτά τα λέμε στο λεοφόρος, όχι εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι γαυροι πρεπει να τον λατρεψαν χθες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. a0x0a0xa0x0ax sigoura lucho(s) gonzalez kai sta ellinika nera twra!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και ο γαυρος θελει την γαλλικη λουτσα του......χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ολα τα καλα παιδια βλεπω εδω ,απο λουτσους και μαζεμενους μαλιστα ξερεται καλυτερα εσεις οποτε μιληστε αφοβα ετσι κι αλλιως αργει φετος η ωρα για τους δικους σας λουτσους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γράψτε και τίποτε για το θέμα ρε λιγούρια, ελληναράδες.Ευκαιρία να αρπαχτείτε, ψοφάτε για παρέλαση ρε πλημμύρες.

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή