Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΠΑΛΑΜΙΔΑ

  • ΠΑΛΑΜΙΔΑ
Η παλαμίδα είναι ένα ψάρι που μοιάζει αρκετά με τον τόνο.Η διαφορά τους είναι στο μακρύ κεφάλι και το μεγάλο στόμα της.Είναι ένα μαχητικό ψάρι και όταν αγκιστρώνεται προσπαθεί να ξεφύγει μ επιμονή και γρηγοράδα.Η παλαμίδα είναι ένα ψάρι που το περιφρονούν και το έχουν ως δεύτερης ποιότητας παρ' όλα αυτά για κάποιους που ξέρουν πως να την μαγειρέψουν έχει πολύ ωραίο κρέας.

ΜΗΚΟΣ Η παλαμίδα μπορεί να φτάσει τα 80 εκατ. αλλά συνήθως δεν ξεπερνάει τα 30 με 50.
ΒΑΡΟΣ Τ ο βάρος της συνήθως είναι  3 με 4 κ. αλλά κάποιες φορές φτάνει και τα 8-9 κ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό της όνομα είναι sarda-sarda ή palamys sarda.
ΧΑΡΑΚΗΡΙΣΤΗΚΑ Το χρώμα της παλαμίδας  στη ράχη είναι γαλαζοπράσινο με κάποιες μαυριδερές πλάγιες ραβδώσεις που φτάνουν ως την πλευρική γραμμή.Τα πλευρά και η κοιλιά της έχουν ασημένιο χρώμα.Το σώμα της θα λέγαμε πως είναι αρκετά μυτερό σε σχέση με τα άλλα ψάρια της οικογενείας.Το στόμα της είναι μεγάλο και φαρδύ.Τα δόντια της είναι μακριά και μυτερά.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Σύμφωνα με τις απόψεις διαφόρων ψαράδων η παλαμίδα βρίσκεται σε μεγάλα κοπάδια από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο στα ανοιχτά της Χαλκιδικής και στο Θερμαΐκό.Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη τη συναντάμε μεταξύ Σκιάθου και Σκοπέλου,στον Μαλιακό και τον Παγασητικό.Τον Μάρτη έως και τον Μάη την συναντάμε στην Σκύρο , στην Λέσβο και σε άλλα νησιά.Κάποιοι υποστηρίζουν πως και τον Ιούνιο βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ  Η παλαμίδα ψαρεύεται με τράτες, δίχτυα, παραγάδια στον αφρό,και συρτή. Εγώ ψαρεύω τις παλαμίδες με συρτή.Η πετονιά είναι στα 20 μέτρα πίσω από την βάρκα και η ταχύτητα   κοντά στα 2 μίλια.Η πετονιά πρέπει να είναι 70 νούμερο γιατί η παλαμίδα είναι αρκετά δυνατό ψάρι.Για δόλωμα χρησιμοποιώ τεχνητό.Είτε κουταλάκι είτε πούπουλο.Μάλιστα έχω συναντήσει ψαράδες που κάνοθν συρτή με ολόκληρο το τσαπαρί , αλλά θα το προτεινα για μικρές παλαμίδες γιατί αν γεμίσει το τσαπαρί με μεγάλες είναι σίγουρο πως θα σπάσει η πετονιά.
Δόλωμα Για συρτή θα πρότεινα τεχνητό δόλωμα (κουταλάκι η φτερό).Στα αφροπαράγαδα μπορείτε να βάλεται σαρδέλες,καλαμάρι,σουπιά και αθερίνα.


VIDEO Παλμίδα με συρτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου