Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ζαργάνα


    Κάθε ψάρι έχει ένα ορισμένο τόπο στον οποίο ζει και κινείται.Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του μπορούμε να το βρούμε σε συγκεκριμένο βυθό και βάθος.Έτσι οι παλιότεροι ψαράδες κατηγοριοποιήσανε τα ψάρια σε αφρόψαρα, βυθόψαρα,αμμόψαρα,πετρόψαρα,λασπόψαρα,πατόψαρα και φυκόψαρα.Εμείς στα πρώτα άρθρα αυτού του Blog θα ασχοληθούμε με τα αφρόψαρα.

    Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι τους αρέσει να ζουν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.Αυτό τα κατατάσσει και στην κατηγορία των αφρόψαρων.Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να διαφέρουν από τα υπόλοιπα ψάρια είναι ότι είναι αεικίνητα, ταξιδιάρικα, μαχητικά και νομαδικά.Όλα σχεδόν έχουν σπαθάτο σώμα, στενόμακρο και υδροδυναμικό. Το οποίο τους δίνει την δυνατότητα να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες μέσα στο νερό.Όλα τα αφρόψαρα κινούνται στην επιφάνεια της θάλασσας για 3 βασικούς λόγου:
  1. Για την θερμοκρασία του νερού. 
  2. Για το φως που υπάρχει εκεί 
  3. Και τέλος γιατί εκεί βρίσκουν την τροφή τους. 

      Γενικά αυτά τα ψάρια κυνηγούν ταξιδεύοντας και ταξιδεύουν κυνηγώντας.Στις επόμενες αναρτήσεις θα δούμε τα αφρόψαρα που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά τους καθώς και τρόπους ψαρέματος. Ωστόσο θα δούμε και κάποια ψάρια που ζούνε και στην επιφάνεια αλλά και στον βυθό της θάλασσας όπως το λαβράκι,το μελανούρι και τον κέφαλο.



  • ΖΑΡΓΑΝΑ 


Το πρώτο αφρόψαρο που θα δούμε είναι η ζαργάνα.Είναι ένα από τα πιο περίεργα αφρόψαρα των ακτών μας.Ανήκει στην οικογένεια των βελονίδων.


ΜΗΚΟΣ: Το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 90 εκ.
ΒΑΡΟΣ: Το βάρος της δεν ξεπερνάει το 1 κ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: Η επιστημονική ονομασία της είναι βελόνη η οξεία άλλες ονομασίες κατά περιοχές είναι σακοράφα,βελόνι και βελόνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ: Το σώμα της είναι μακρύ και λεπτό.Έχει μακρύ ρύγχος σαν ράμφος πουλιού πάνω στο οποίο έχει πολλά μικρά δόντια.
Το χρώμα της είναι γαλαζοπράσινο στην ράχη της και ασημένιο στην κοιλιά.Η ραχοκοκαλιά της έχει ένα πράσινο χρώμα.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Η ζαργάνα έρχεται στις ακτές μας από τον Αύγουστο και μετά σε μεγάλα κοπάδια.Της αρέσει να κινείται συνέχεια αλλά κυρίως στα αφρόνερα και κοντά στις παραλίες.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ: Οι επαγγελματίες τις ψαρεύουν με αφρόδιχτα και τράτες. Οι ερασιτέχνες πάλι τις πιάνουνε με πεταχτάρια, παραγάδια αφρού , με μονάγγιστρο,με συρτή , σαλαγκιές και καλάμι.Εγώ προσωπικά προτιμώ το μονάγγιστρο στον αφρό, γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό.Σε 40άρα πετονιά βάζω ένα φελλό και μετά ένα παράμαλλο περίπου μια οργιά, με μικρό αγκίστρι.Η ζαργάνα επειδή έχει μεγάλο και μακρύ στόμα δεν καταπίνει γρήγορα το δόλωμα και έτσι πρέπει να την αφήσεις να το πάρει και να τρέξει με το δόλωμα στο στόμα.Μετά από λίγο θα το βάλει καλύτερα μέσα στο στόμα και αν τραβήξεις απότομα θα πιαστεί.Τέλος χρειάζεται προσοχή στο μάζεμα γιατί μπορεί να ξαγκιστρωθεί εύκολα.Πριν να ξεκινήσετε καλό θα ήταν να είσαστε σίγουροι ότι είναι πέρασμα το μέρος που είστε και να το μαλαγρώσουμε.
ΔΟΛΩΜΑ: Για δόλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κομματάκι γαρίδας,σουπιά,καλαμάρι,σαρδέλα,αθερίνα αλλά και τεχνητά δολώματα.
    Τέλος το κρέας της ζαργάνας είναι πολύ νόστιμο ειδικά τηγανητό.Βέβαια πολύ την χρησιμοποιούν και ως δόλωμα για μεγαλύτερα ψάρια.

Video :Ψάρεμα ζαργάνας με καλάμι και μονάγκιστρο.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου