Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΚΕΦΑΛΟΣ


  • ΚΕΦΑΛΟΣ
     Είναι ένα ψάρι που θα το βρείτε οπουδήποτε κι αν το ψάξετε.Βρίσκεται σε αφθονία στις ακτές στα λιμάνια και στις λιμνοθάλασσες της χώρας μας.Ίσως αυτοί που λένε πως είναι βρώμικα ψάρια οι κέφαλοι να μην έχουν άδικο, όμως παρ' όλα αυτά είναι ένα αρκετά νόστιμο ψάρι και το ψάρεμά του ορισμένες φορές είναι αρκετά θεαματικό και εύκολο.Υπάρχουν πολλά είδη κεφάλων που λατρεύουν τον βούρκο και γι αυτό πλησιάζουν τα λιμάνια , τις εκβολές ποταμών και των υπονόμων,άλλα πάλι είδη τους αρέσει η ανοιχτή θάλασσα και τα καθαρά νερά και έτσι δεν πλησιάζουν στα βρώμικα νερά.Είναι ένα ψάρι που κινείται συνέχεια σε ρηχά νερά κυρίως και συνήθως κοπαδιαστά.Ψαρεύεται με πολλούς τρόπους. 


ΜΗΚΟΣ Υπάρχουν πολλά είδη κεφάλων το μήκος τους κυμαίνεται από τα 20 έως τα 60 εκ. 
ΒΑΡΟΣ Το βάρος τους ανάλογα με το είδος του κέφαλου από 200 γρμ έως και 2 κ. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν  και τα 6 κ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι Μουγίλος ο κέφαλος.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα ατρακτοειδές. Το χρώμα στην ράχη του είναι γκριζόμαυρο και όσο κατεβαίνουνε προς την κοιλιά ανοίγει μέχρι που γίνεται ασημί-άσπρο.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι κέφαλοι ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Νοέμβριο.Μπορούμε να τον βρούμε κυρίως σε λιμάνια , εκβολές ποταμών, στην ανοιχτή θάλασσα ακόμα και σε υπονόμους.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Οι επαγγελματίες ψαρεύουν τους κέφαλους με δίχτυα, ενώ οι ερασιτέχνες με καλάμια, πολυάγκιστρα στον αφρό ή στον πάτο,με σαλαγγιά, φελλάρια και με πυροφάνι.Εγώ προσωπικά από μικρός ψάρευα με πολυάγκιστρο στον αφρό γιατί το έβρισκα άκρως διασκεδαστικό. Σε μια πετονιά 40-50 νούμερο έβαζα έναν φελλό και μετά από 1-2 οργιές το πολυάγκιστρο.Δόλωνα ψωμί και το έριχνα στο νερό.Μερικές φορές είχα και δεύτερο πολυάγκιστρο.Αφού έπεφτε το ψωμί στο νερό μέσα σε 5 λεπτά έβλεπες 10άδες κέφαλους να είναι γύρω από το ψωμί και να το τρώνε.Μόλις κάποιος πιανόταν πηδούσε έξω από το νερό κι άρχισε να τρέχει,μαζί και ο φελλός.τότε μάζευα αργά και προσεκτικά για να φέρω το ψάρι έξω, που ήταν αγκιστρωμένο τις περισσότερες φορές έξω από το στόμα.Μάλιστα πολλές φορές πιανόντουσαν και δύο δύο. Τα αποτελέσματα που είχα όμως ήταν κυρίως μικροί κέφαλοι και σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι μεγαλύτεροι.Έτσι άλλαξα και άρχισα να ψαρεύω πατωτά,διότι οι μεγάλοι κέφαλοι δεν ανεβαίνουν τόσο πολύ στην επιφάνεια.Πάλι με πολυάγκιστρο, απλά αυτή την φορά αντί για φελλό χρησιμοποιούμε μια μολυβήθρα και αντί για ψωμί δόλωνα ζυμάρι.Κάποιοι ψαράδες μέσα στο ζυμάρι ρίχνουν είτε τυρί είτε κάποια ψαροδόλια για περισσότερη μυρωδιά.Τέλος μια ακόμα τεχνική ψαρέματος για τον κέφαλο είναι η τεχνική του εγγλέζικου.Επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική και δεν ξέρω πολλά, θα βάλω παρακάτω ένα βίντεο.Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε αυτούς τους  τρόπους ψαρέματος σε λιμάνια ή σε εκβολές ποταμών.   
ΔΟΛΩΜΑ Τους κέφαλους τους ψαρεύουμε συνήθως με σαρδέλα, γαύρο ,ζυμάρι η απλό ψωμί.
     Οι κέφαλοι είναι ψάρια που προσφέρουν διασκέδαση στο ψάρεμα τους και τόσο μεγάλη ευκολία κάποιες φορές που μπορούν να τους ψαρέψουν και παιδιά 10 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου