Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΤΟΝΝΟΣ


  • ΤΟΝΝΟΣ
Είναι μεταναστευτικά ψάρια με υδροδυναμική μορφή και πολύ καλοί κολυμβητές.Μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες μέσα στο νερό.Στην χώρα μας υπάρχουν πολλά είδη τόννων, διαφόρων μεγεθών.Είναι ψάρια με νόστιμο κρέας.


ΜΗΚΟΣ Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 2,5 μ.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του μέχρι και τα 250 κ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Επειδή υπάρχουν πολλά είδη τόννων θα δούμε τα χαρακτηριστικά που είναι ίδια σε όλα σχεδόν τα είδη.Τα περισσότερα έχουν σώμα που μοιάζει με βαρελάκι το οποίο στο πίσω μέρος λεπταίνει και καταλήγει σε μια διχαλωτή ουρά.Το χρώμα τους συνήθως είναι σκούρο μπλε στην ράχη και άσπρο-ασημί στην κοιλιά.Κάποια είδη έχουν και ένα γαλάζιο χρώμα στην πλευρική γραμμή.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι τόννοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις και μετακινούνται όλο τον χρόνο.Όλο τον χρόνο είναι στα βαθιά νερά , τον Μάη και τον Ιούνιο βγαίνει σε πιο ρηχά νερά για να γεννήσει. Τόνους μπορούμε να βρούμε σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα.Από τις καλύτερες είναι στα ανοιχτά της Χαλκιδικής,στην Κρήτη,στις Σποράδες,στην Σκόπελο αλλά και στα Δωδεκάνησα.Μεγάλοι τόνοι ψαρεύονται κυρίως στο Ιόνιο.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Επαγγελματικά ψαρεύονται με γερά αφροπαράγαδα, κυκλικά δίχτυα καθώς και με τα θυννιά (ειδικά δίχτυα).Οι ερασιτέχνες ψαράδες ψαρεύουν τους τόννους με συρτές.Τους μικρότερους που κυκλοφορούν κοπαδιαστά με γρήγορη συρτή και τεχνητό δόλωμα ενώ τους μεγαλύτερους με πιο αργή συρτή και φυσικά δολώματα.
ΔΟΛΩΜΑ Εκτός από τα τεχνητά δολώματα για το ψάρεμα των τόννων, έχουμε τα φυσικά τα οποία μπορεί να είναι κέφαλος, σκουμπρί και σαρδέλα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου