Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΞΙΦΙΑΣ

  • ΞΙΦΙΑΣ
   Το πιο ενδεικτικό γνώρισμα αυτού του ψαριού είναι το μακρύ του ξίφος απ' το οποίο πήρε και τ' 'ονομά του. Πρόκειται για έναν σκληρό μαχητή που αμύνεται μ επιμονή και μεγάλη δύναμη. Τον ξιφία τον βρίσκουμε σε πολλές περιοχές της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια είναι στόχος για ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες λόγο του ότι έχει νόστιμο και ακριβό κρέας.

ΜΗΚΟΣ Ο ξιφίας μπορεί να φτάσει τα 6μ. Στην χώρα μας συνήθως φτάνει τα 2-3μ
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τον 1τ. Οι ξιφίες που αλιεύονται στην χώρα μας είναι 80-200κ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό του όνομα είναι xiphias gladius.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το σώμα του είναι αεροδυναμικό .Μακρύ, σχεδόν κυλινδρικό και πολύ δυνατό στο πίσω μέρος.Η ουρά του έχει σχήμα μισοφέγγαρου.Τα οστά του κεφαλιού του είναι με τέτοιο τρόπο συγχωνευμένα  ώστε να σχηματίζουν το ξίφος του, το οποίο μπορεί να φτάσει το 1/3 του συνολικού του μήκους.Ο ξιφίας μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και να φτάσει τα 95 χλμ/ώρα (για μικρό χρονικό διάστημα).Το χρώμα μεταβάλλεται με την ηλικία του ξιφία.Στους νεαρούς είναι μπλε ζωηρό στην ράχη ενώ στην κοιλιά και στα πλευρά ασημένιο.Με τον καιρό το χρώμα τους αλλάζει σε κυανόμαυρο στην ράχη και άσπρο στα πλευρά και στην κοιλιά.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Την Άνοιξη και το καλοκαίρι ο ξιφίας βγαίνει στον αφρό και έρχεται πιο κοντά στις ακτές για να γεννήσει και να βρεί τροφή.Αυτη η κίνηση γίνεται κατά κοπάδια.Τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες ο ξιφίας τραβιέται σε πιο βαθιά νερά και ψάχνει την τροφή του στα 150-250 μ βάθος.Το καλοκαίρι μπορούμε να τους βρούμε νότια των Κυθήρων,στο Ιόνιο,στις Κυκλάδες,στα Δωδεκάνησα,στη Μυτιλήνη και ανοιχτά του Αγίου Όρους
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Τον ξιφία τον ψαρεύουν με ξιφιοπαράγαδο,με συρτή,με καμάκια και δίχτυα. Το παραγάδι του ξιφία έχει μήκος 5-10 χλμ. Η "μάνα" είναι 220αρα και κρατιέται στην επιφάνεια της θάλασσας με ειδικούς πλωτήρες.Τα παράμαλλα είναι 2-3 οργιές από 150αρα πετονιά, δεμένα κάθε 15-20 οργιές.Τα αγκίστρια είναι μεγάλα 10 εκατοστών.Το ρίχνουμε το σούρουπο κοντά σε ξέρες και το μαζεύουμε την αυγή.Στην συρτή δεν έχουν καταγραφεί σημαντικά αποτελέσματα.Στην συρτή η πετονιά πρέπει να είναι 60-70 μέτρα πίσω από την βάρκα.Συνήθως χρησιμοποιούμε φυσικό δόλωμα γιατί σπάνια ο ξιφίας να ορμήσει σε τεχνητό.
ΔΟΛΩΜΑ  Τα δολώματα που χρησιμοποιούμε τόσο για το παραγάδι όσο και για την συρτή είναι καλαμάρια,σουπιές ,σαφρίδια,σαρδέλες ,φρίσες.



VIDEO ΞΙΦΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΑΔΙ!!!( SKIP ADD πανω δεξια στην σελιδα)




VIDEO ΞΙΦΙΑΣ ΜΕ ΣΥΡΤΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου