Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΚΥΝΗΓΟΣ

  • ΚΥΝΗΓΟΣ 
   Είναι ένα ψάρι της ανοιχτής θάλασσας.Είναι γρήγορο και δυνατό.Στα νερά μας είναι αρκετά σπάνιο ψάρι, όμως όταν το βρουν οι ψαράδες, είναι μια ευχάριστη έκπληξη γι αυτούς.Διότι το ψάρεμα του κυνηγού είναι πολύ διασκεδαστικό.Με το που αγκιστρωθεί τραβάει δυνατά και πετιέται έξω από το νερό με εντυπωσιακά άλματα.Γενικά ο κυνηγός είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ψάρια.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος του μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 1 μ.
ΒΑΡΟΣ Και το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 8 κ. Μάλιστα σε κάποια μέρη έξω από την μεσόγειο έχουν ψαρέψει κυνηγούς που φτάνουν και τα 40 κ!
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι κορυφαίνα.Σε διάφορες περιοχές ονομάζεται και λαγός.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα μακρόστενο και αρκετά συμπιεσμένο.Έχει μεγάλη διχαλωτή ουρά και το κεφάλι του είναι μεγάλο και κοντόχοντρο.Το στόμα του είναι, σχετικά με άλλα κυνηγετικά ψάρια, μικρό.Είναι ποικιλόχρωμο ψάρι.Έχει πολυάριθμους χρωματισμούς.Στην ράχη έχει ένα πράσινο προς το μπλε χρώμα, τα πλευρά του είναι κίτρινα και η κοιλιά άσπρη.Όταν όμως πεθάνει χάνει όλους τους χρωματισμούς του και γίνεται ασημένιο.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το συναντάμε συνήθως στις νότιες θάλασσες της χώρας μας, αλλά και στις υπόλοιπες.Κινείται στον αφρό τις θάλασσας στα ανοιχτά και του αρέσει να είναι κοντά σε αντικείμενα που επιπλέουν.Στα νερά μας το βρίσκουμε κυρίως Αύγουστο και μετά.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ψαρεύεται κυρίως με συρτή αλλά και με μονάγκιστρο.Εγώ τον ψαρεύω με συρτή (κουταλάκι και ψαράκι).Χρησιμοποιώ 70 αρα πετονιά για μάνα και μετά το στριφτάρι 2-3 οργιές 40 άρα και το κουταλάκι.Η πετονιά είναι στα 20 με 40 μ. πίσω από την βάρκα.Και η ταχύτητα πρέπει να είναι γύρω στα 5 μίλια.Εδώ πρέπει να πούμε πως θα ήταν καλό να περνάτε δίπλα από αντικείμενα που επιπλέουν γιατί τους αρέσει να συχνάζουν γύρω από αυτά.Με το που πιαστεί αρχίζει να πηδάει έξω από το νερό και να τραβάει αρκετά δυνατά.Με μονάγκιστρο επειδή είναι αρκετά έξυπνα ψάρια πρέπει να αλλάξετε το δόλωμα μετά από ένα σημείο γιατί καταλαβαίνουν πως το πρώτο είναι κίνδυνος.
ΔΟΛΩΜΑ Από δολώματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά αλλά και φυσικά σαρδέλα,ζαργάνα,φρίσα και αθερίνα.
    Ο κυνηγός είναι ένα πανέμορφο ψάρι με πολύ ωραίο κρέας για σχάρα.

VIDEO : Ψάρεμα κυνηγού με συρτή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου