Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΔΡΑΚΑΙΝΑ


  • ΔΡΑΚΑΙΝΑ
  Προσοχή κίνδυνος!!! Η δράκαινα μπορεί να μοιάζει με τον γωβιό  αλλά είναι πολύ επικίνδυνη στο πιάσιμο.Κι αυτό γιατί στο ραχιαίο πτερύγιο της έχει 5-6 αγκάθια που περιέχουν πολύ δυνατό δηλητήριο.Επίσης από ένα δηλητηριώδες αγκάθι έχει και στα δυο της μάγουλα.Γι αυτό αν ποτέ πιάσετε δράκαινα θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο ξαγκίστρωμα.Η πρότασή μου είναι να της κόψετε το κεφάλι και τα πρώτα αγκάθια από το ραχιαίο πτερύγιο και να κρατήσετε το υπόλοιπο σώμα.Αυτό γιατί ακόμα και όταν πεθάνει και την βάλετε στην κατάψυξη μετά από καιρό που θα την βγάλετε για να την καθαρίσετε, αν κατά λάθος τρυπηθήτε από αυτά τα αγκάθια πάλι θα έχετε πρόβλημα με το δηλητήριο τους.
ΜΗΚΟΣ Το μήκος της φτάνει τα 50 εκατοστά.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος της φτάνει τα 80 γραμμάρια
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό όνομα του πιο χαρακτηριστικού είδους (μεγάλη δράκαινα) τους , είναι τραχίνος ο δράκων .
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το σώμα της είναι στενόμακρο και συμπιεσμένο στο πλάι.Τα μάτια της  βρίσκονται σχεδόν στην κορυφή του κεφαλιού της.Το χρώμα στην ράχη της είναι καφέ ανοιχτό , με σκούρες και γαλάζιες γραμμές στα πλευρά.Ενώ στην κοιλιά είναι άσπρη.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ Η δράκαινα ζει σε αμμολασπώδεις βυθούς σε πολύ μικρό βάθος , 2-3 μέτρα, αλλά και σε μεγαλύτερο.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ψαρεύεται με παραγάδι, καθετή , πεταχτάρι,συρτή και δίχτυα.
ΔΟΛΩΜΑ Προτιμάει την γαρίδα αλλά και άλλα δολώματα και ψαροδόλια.
 
  Αν και έχει αρκετά νόστιμο κρέας οι ψαράδες την αποφεύγουν γιατί είναι αρκετά επικίνδυνη .


VIDEO: ΔΡΑΚΑΙΝΑ

VIDEO: ΔΡΑΚΑΙΝΑ ΠΙΑΣΜΕΝΗ ΣΕ RAGLOU !









Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΓΩΒΙΟΣ


  • ΓΩΒΙΟΣ
  Ένα από πιο συνηθισμένα ψάρια των ακτών μας.Υπάρχουν πολλά είδη γωβιών στα νερά μας και ανάλογα με το περιβάλλον που ζούνε ονομάζονται πετρογωβιοί, αμμογωβιοί , μαυρογωβιοί κ.α. Είναι συνήθως το πρώτο ψάρι όλων των μικρών ψαράδων. Έτσι και γω σε ηλικία 9-10 χρονών ήθελα να ψαρέψω όπως έκανε ο πατέρας μου.Επειδή όμως δεν γινόταν να ψαρέψω στα 100 μ βάθος λόγο ηλικίας, μου έφτιαξε μια πετονιά για να την ρίξω από την ακτή.Μόλις έπιασα το πρώτο μου ψάρι δεν ήξερα τι ήταν και το έδειξα στην γιαγιά μου.Μου είπε πως ήταν ένας γωβιός.Αμέσως τον έβαλα σε μια λεκάνη με θαλασσινό νερό και πίστευα πως θα μείνει ζωντανός όπως τα ψάρια που είχαμε στο ενυδρείο.Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το συμβάν.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος του φτάνει γύρω στα 15 εκατοστά.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Τον συναντάμε και με τα ονόματα κοκωβιός, γουβίδι , πετρογωβιός, βέντζος, κωβιός και γωβιοδάκι.Το επιστημονικό του όνομα είναι γωβιός ο μελανός.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Έχει μεγάλο κεφάλι και μεγάλα μάτια.Τα χείλη του είναι χοντρά.Το σώμα του είναι στενόμακρο.Το χρώμα του είναι καφέ-γκρι στην ράχη και πιο ανοιχτό στην κοιλιά , κίτρινο προς το άσπρο.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ Ο γωβιός ζει σε ρηχά νερά, κοντά στις ακτές σε πέτρες, φυκιάδες και αμμοσούρες.Ψαρεύεται όλο τον χρόνο.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ψαρεύεται με πεταχτάρι, καλάμι, δίχτυα,και κοφινέλα.
ΔΟΛΩΜΑ Ο γωβιός προτιμάει την γαρίδα και το καλαμάρι.
Τέλος ο γωβιός αν και έχει νόστιμο κρέας είναι και πολύ καλό δόλωμα για παραγάδια,συρτές και μονάγκιστρο.





















Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΓΥΛΟΣ

  • ΓΥΛΟΣ
  Ο γύλος είναι ένα μικρόψαρο των θαλασσών μας που ζεί στον πάτο της θάλασσας.Ένα ψάρι που όσο όμορφο και ποικιλόμορφο είναι τόσο άνοστο κρέας έχει.Γι αυτό τον λόγο η μόνη χρήση του γύλου είναι να χρησιμοποιηθεί σαν δόλωμα.

ΜΗΚΟΣ Το συνηθισμένο μήκος του γύλου είναι 20 με 25 εκατοστά.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό του όνομα είναι κόρις ή ιούλις . Επίσης του έχουν δώσει ακόμα 2 ονόματα γιούλο και γυλάρι.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  Έχει στενόμακρο σώμα και μικρό στόμα με κάπως μυτερό ρύγχος. Το χρώμα του είναι καστανόμαυρο στη ράχη, στα πλευρά έχει μια πορτοκαλοκόκκινη γραμμή που τελειώνει στην ουρά.Το χρώμα της κοιλιάς του είναι γκριζόλευκο.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ Ο γύλος ζει σε βράχους πέτρες και φυκάδες σε ρηχά νερά.Ψαρεύεται όλο τον χρόνο.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ψαρεύεται με πεταχτάρι, καλάμι, καθετή, δίχτυα,κοφινέλα και κιούρτους.
ΔΟΛΩΜΑ Πιάνεται με καλαμάρι,γαρίδα,σκουλήκι και ψαροδόλια.















Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΑΥΛΙΑΣ

  • ΑΥΛΙΑΣ
 Ο αυλιάς είναι ένα ψάρι που οι περισσότεροι το γνωρίζουν αλλά με άλλο όνομα.Είναι ένα ψάρι που μοιάζει πάρα πολύ με τον σαργό και πάρα πολύ το ονομάζουν και το περνάνε για τον σαργό.Όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι και το κρέας του δεν είναι τόσο νόστιμο.

ΒΑΡΟΣ Το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι το 1 κιλό.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική του ονομασία είναι diplodus vulgaris . Σε ορισμένες περιοχές το αποκαλούν καμπανά , καραγκιόζη και κραχατζή.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το σχήμα του είναι ίδιο με το σαργό.Στα χρώματα η διαφορά τους είναι πως ο αυλιάς δεν έχει τις μαύρες χαρακιές στο σώμα του και έχει μόνο τις 2 σκούρες κορδέλες που η μια χωρίζει το κεφάλι του από το υπόλοιπο σώμα ενώ η άλλη την ουρά.Επίσης η κορδέλα που χωρίζει το κεφάλι από το σώμα του, είναι πιο έντονη από του σαργού.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ  Ο αυλιάς ψαρεύεται με πεταχτάρι,καθετή,καλάμι,δίχτυα και παραγάδι.Επίσης τον χτυπάνε και ψαροντουφεκάδες
ΔΟΛΩΜΑ Από δολώματα προτιμάει γαρίδα, μαύρο σκουλήκι,καρτσίνα και καλαμάρι.






Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΣΑΡΓΟΣ

  • ΣΑΡΓΟΣ
   Ο σαργος είναι ένα από τα καλύτερα και τα πιο νόστιμα ψάρια των θαλασσών μας.Γι αυτό τον λόγο έχει και πολλούς εχθρούς.Τον κυνηγάνε επαγγελματίες,ερασιτέχνες ψαράδες και ψαροντουφεκάδες.


ΜΗΚΟΣ Το μήκος του σαργού είναι 10 με 25 εκ. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 45εκ. 
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του μπορεί να φτάσει και το 2 κ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική του ονομασία είναι σαργός ο ρονδελέτιος.Άλλες ονομασίες του είναι σαρχός,κότσα και καμπανάς.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Έχει σώμα πλατύ και κοντόφαρδο.Το χρώμα του είναι γκρι ασημί χαρακωμένο με επιμηκείς στενές ταινίες πιο σκοτεινόχρωμες.Η ομορφιά αυτο΄του ψαριού τονίζεται από δυο κατάμαυρες κορδέλες που ξεκινούν από την ράχη και φτάνουν στην κοιλιά.Η μια χωρίζει το κεφάλι του από το υπόλοιπο σώμα και η άλλη την ουρά.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Ο σαργός ζει σε συνήθως στις πέτρες πολλές φορές όμως αναζητάει την τροφή του σε λασπώδης περιοχές μακριά από την ακτή.Του αρέσει η ησυχία και το σκοτάδι.Μάλιστα την νύχτα που ψάχνει για την τροφή του , αν νοιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος , μπορεί να φτάσει πολύ κοντά στην ακρογιαλιά. Σε νεαρή ηλικία ζει κοπαδιαστά.Όταν όμως μεγαλώσει γίνεται πιο μοναχικός και πιο ιδιότροπος.Βέβαια αυτό τον κάνει να αποφεύγει τις "κακοτοπιές" και να είναι πιο προσεκτικός.Ψαρεύεται όλο τον χρόνο αλλά η καλύτερη περίοδος είναι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ο σαργός ψαρεύεται με καλάμι,καθετή,παραγάδια,δίχτυα,ζόκα,κιούρτους και ψαροντούφεκο.
ΔΟΛΩΜΑ Από δολώματα προτιμά γαρίδες, καλαμάρια, σκουλήκια,ψαροδόλια κ.α.















Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΣΚΑΘΑΡΙ


  • ΣΚΑΘΑΡΙ
  Το σκαθάρι είναι ένα συγγενικό ψάρι με τον σπάρο και τον σαργό.Υπάρχουν άφθονα σκαθάρια στις ελληνικές θάλασσες και 15 περίπου είδη σε όλο τον κόσμο. Έχει σφιχτό και νόστιμο κρέας.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος τους μπορεί να φτάσει σε σπάνιες περιπτώσεις τα 45-50 εκ. Αλλά συνήθως είναι γύρο στα 30 εκ.
ΒΑΡΟΣ  Το βάρος τους φτάνει και ξεπερνάει κάποιες φορές τα 2 κιλά
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική του ονομασία είναι κάνθαρος ο γνήσιος. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να συναντήσετε τις παρακάτω ονομασίες: ακάνθαρος, βαγιούνο και βαζιούνο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το σώμα του είναι ωοειδές και πεπιεσμένο στα πλευρά.Το χρώμα του στην ράχη είναι σκούρο μολυβί, ενώ της κοιλιάς του πιο ανοιχτό.Στα πλευρά διακρίνουμε σταχτογάλαζες η ασημόγκριζες γραμμές.Το κεφάλι του είναι μικρό όπως και το στόμα του.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Σε νεαρή ηλικία ζούνε κοντά στις ακτές σε βράχους και φικάδες.Όταν μεγαλώσουν τραβάνε για πιο βαθιά νερά με αμμώδεις βυθούς.Η καλύτερη περίοδος για να ψαρέψουμε είναι αρχές καλοκαιριού μέχρι και τα τέλη.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Τα σκαθάρια ψαρεύονται με καθετή , παραγάδια , κιούρτους,ζόκα, δίχτυα και πεταχτάρι.
ΔΟΛΩΜΑ Για δόλωμα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μύδι , σωλήνες, πορφύρες, σκουλήκια,γαρίδες και ψαροδώλια.


VIDEO ΣΚΑΘΑΡΙΑ ΣΚΟΠΕΛΟΣ

VIDEO ΣΚΑΘΑΡΙ ΚΑΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΉ

VIDEO ΣΚΑΘΑΡΙΑ ΣΚΟΠΕΛΟΣ 2










Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΤΣΙΠΟΥΡΑ

  • ΤΣΙΠΟΥΡΑ
   Η τσιπούρα είναι περιζήτητο ψάρι για το νόστιμο κρέας της.Ανήκει στην πρώτη κατηγορία των ελληνικών ψαριών.Βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις ακτές της χώρας μας και οι ψαράδες την αναζητούν μια και είναι πολύτιμη.
ΜΗΚΟΣ Το μήκος της είναι 35- 50 πόντους. Σπάνια φτάνει και τα 60 εκ.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος της μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 κιλά.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό της όνομα είναι χρυσόφρυς ο κοινός. Σε πολλές περιοχές θα την βρούμε και με τα ονόματα λίγδα, λιγδοπούλα ,κότσα και κουτσουπλί.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Είναι κοντόχοντρη και πλατιά με καμπυλωτό ρύγχος. Το χρώμα της γενικά είναι ασημένιο γκρίζο, πιο σκούρο στην ράχη και πιο ανοιχτό , έως και άσπρο στην κοιλιά.Ανάμεσα στα μάτια της έχει μια χρυσή γραμμή σαν φρύδι.Επίσης έχει μια μεγάλη μαύρη κηλίδα στα βραγχιακά επικαλύμματα.Έχει χοντρά χείλια και γερά δόντια.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Ζει σε ρηχά σχετικά νερά μέχρι και 30 μέτρα βάθος.Δεν έχει προτίμηση σε κάποιο είδος βυθού καθώς μπορούμε να την βρούμε σε βράχους, φυκάδες και αμμοσούρες. Όταν είναι μικρή την βρίσκουμε να κολυμπάει κοπαδιαστά ενώ όταν μεγαλώσει γίνεται πιο μοναχική.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ψαρεύεται με πολλούς τρόπους, πεταχτάρι , πολυάγκιστρο, δίχτυα,παραγάδι, ζόκα,καθετή , καλάμι,εγγλέζικο και φυσικά ψαροντούφεκο.
ΔΟΛΩΜΑΤΑ Τα δολώματα που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι σκουλήκια,γαρίδες,μύδια,καρτσίνες, χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά.














Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΓΛΩΣΣΑ


  • ΓΛΩΣΣΑ
   Η γλώσσα είναι ένα από τα περίεργα ψάρια των θαλασσών μας αλλά και ένα από τα πιο νόστιμα.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος της κυμαίνεται από 25 με 50 πόντους.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία της γλώσσας είναι Γλώσσα η κοινή.Σε διάφορες περιοχές τη συναντάμε με τα ονόματα κυνόγλωσσον, βούγλωσσον,ψήττα και σάνδαλον.Στην Κρήτη την αποκαλούν και χωματίδα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Οι μεγάλες γλώσσες έχουν σώμα πλατύ και ασύμμετρο.Το στόμα τους είναι μικρό και τα σαγόνια τους έχουν πολλά μικρά δόντια.Το χρώμα τους από την μια πλευρά (την αριστερή) είναι λευκό.Ενώ από την άλλη έχει το χρώμα του βυθού που ζούνε(αμμουδιά και λάσπη).Εδώ αξίζει να πούμε πως τα πολύ μικρά γλωσσάκια είναι κανονικά πλάσματα με ίδιες τις πλευρές τους.Καθώς μεγαλώνουν αρχίζουν να γέρνουν προς την αριστερή μεριά και το αριστερό μάτι κινείται προς την δεξιά μεριά και φτάνει δίπλα στο άλλο, όπου και μένει εκεί.Έτσι η αριστερή τους μεριά είναι προς τα κάτω και σιγά σιγά αλλάζει χρώμα.Τέλος φτάνουν να έχουν την τελική τους μορφή και να κολυμπάνε με την αριστερή τους πλευρά κάτω και την δεξιά τους πάνω.Και τα μάτια τους να είναι από την δεξιά μεριά.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Η γλώσσα την Άνοιξη πάει σε βαθύτερα νερά από αυτά που ζει για να γεννήσει. Μετά από λίγο χρόνο αφού γεννήσουν εγκαταλείπουν τα βαθιά νερά και βγαίνουν σε πιο ρηχά πάλι.Η γλώσσα ζει στην άμμο και στην λάσπη σε σχετικά μικρό βάθος.Συνήθως ψαρεύεται το Χειμώνα.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Η γλώσσα ψαρεύεται με δίχτυα μηχανότρατες και μερικές φορές με πεταχτάρι.
ΔΟΛΩΜΑ Η γλώσσα τρέφεται με σκουλήκια,μαλάκια και κοχύλια.Οπότε αυτά είναι και τα καλύτερα δολώματα.











Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΡΟΦΟΣ


  • ΡΟΦΟΣ
   Ο ροφός είναι ένα από τα πιο γνωστά πατόψαρα των θαλασσών μας.Είναι πολύ δυνατό ψάρι και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο "κυρίαρχος των σπηλιών".

ΜΗΚΟΣ Σπάνια ο ροφός θα φτάσει το 1,5 μ. Πιο συχνά είναι στα 70εκ.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τα 30κ ενώ συγγενικά του ψάρια στο εξωτερικό φτάνουν και τα 300 κ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ H επιστημονική του ονομασία είναι επινέφελος ο γκάζα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ο ροφός έχει πολύ μεγάλο κεφάλι και τεράστιο στόμα με αιχμηρά δόντια.Έχει δεμένο σώμα μυώδες και δυνατή ουρά.Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ στην ράχη πιο ανοιχτό στα πλευρά και στην κοιλιά κιτρινωπό. Επίσης έχει ακανόνιστες κιτρινωπές κηλίδες σε όλο του το σώμα.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Ο ροφός συνήθως βρίσκεται σε βραχώδεις περιοχές σε βάθος 10 μέτρων ή και μεγαλύτερο.Κάθεται ακίνητος μέσα στο θαλάμι του και είναι πολύ δύσκολο να τον πιάσεις και να τον ξεβραχώσεις λόγο της μεγάλης του δύναμης.Ακόμα και για τους ψαροντουφεκάδες είναι από τα πιο δύσκολα ψάρια για να πιαστεί.Είναι μοναχικός τύπος, αν και μέσα στις σπηλιές που ζει μπορείς να βρεις σμέρνες ,σαργους και άλλα ψάρια , αφού είναι πολύ ήρεμο ψάρι.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Εκτός από τους ψαροντουφεκάδες που τους κυνηγάνε μανιωδώς, ο ροφός ψαρεύεται με χοντρές καθετές,συρτές βυθού και παραγάδια.
ΔΟΛΩΜΑΤΑ Ο ροφός τρώει μαλάκια (χταπόδι,σουπιά,καλαμάρι),γαρίδες αλλά και σαρδέλα και γαύρο.


VIDEO: ΡΟΦΟΣ 12κ ΣΕ ΣΥΡΤΗ ΒΥΘΟΥ!

VIDEO: ΡΟΦΟΣ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ!!!






Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΒΛΑΧΟΣ


  • ΒΛΑΧΟΣ
      Ο βλάχος είναι ένα ψάρι που ζει στον πάτο της θάλασσας γι αυτό ανήκει και στα βυθόψαρα.Είναι συγγενικό ψάρι με τον ροφό.Πιάνεται δύσκολα γιατί είναι πονηρό και δυνατό ψάρι.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος του βλάχου μπορεί να φτάσει πάνω από 1,5 μ.
ΒΑΡΟΣ Και το βάρος του μέχρι και τα 60 κ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό του όνομα είναι polyprion americanum.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ο βλάχος έχει πολλές ομοιότητες με τον ροφό και τη σφυρίδα.Μεγάλο στόμα και κεφάλι.Δεμένο σώμα και δυνατή ουρά.Το χρώμα του βλάχου μοιάζει με του πελαγίσιου ροφού μόνο που είναι πιο σταχτί προς το κίτρινο χωρίς τις έντονες κουκκίδες του ροφού.Επίσης ορισμένες φορές έχουν ένα ομοιόμορφο καφετί χρώμα.Το κάτω σαγόνι του είναι μεγαλύτερο από το επάνω και έχει χοντρά χίλια και κοφτερά δόντια.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Ο βλάχος ζει σε στην αμμόλασπη του πελάγους , μακριά από την ακτή σε κρύα νερά.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Τον βλάχο τον ψαρεύουν (εκτός από τις μηχανότρατες και το ψαροντούφεκο) με χοντρό παραγάδι, χοντρή καθετή και ζόκα και συρτή βυθού.
ΔΟΛΩΜΑ Τα φυσικά δολώματα που προτιμάει ο βλάχος είναι η σαρδέλα, ο γαύρος, η σουπιά, το καλαμάρι και το χταπόδι.Από τεχνητά υπάρχουν αρκετά ψαράκια και κουταλάκια τα οποία με ένα μολύβι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για την συρτή.



VIDEO: ΒΛΑΧΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕΤΗ











Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΦΡΙΣΣΑ

  • ΦΡΙΣΣΑ
Συγγενικό ψάρι της σαρδέλας είναι η φρίσσα.Ένα ακόμα μικρόψαρο που ζει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
  
Η φρίσσα είναι σχεδόν ίδια με την σαρδέλα. Τη βρίσκουμε κι αυτή κοπαδιαστά μαζί με την σαρδέλα. Το επιστημονικό της όνομα είναι κλουπέα η φίντα. Οι  διαφορές της με την σαρδέλα είναι:
  1. Το χρώμα της είναι πιο ανοιχτό από της σαρδέλας, λαδί, ασημί.
  2. Έχει πιο πολλά αγκάθια και το κρέας της είναι άνοστο.


Πολλοί βέβαια την πουλάνε στις ψαραγορές σαν σαρδέλα γι αυτό προσοχή!





Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΣΑΡΔΕΛΑ

  • ΣΑΡΔΕΛΑ
  Ένα πολύ γνωστό ψάρι των ελληνικών θαλασσών.Είναι κι αυτό ένα ψάρι που το ψαρεύουν κυρίως επαγγελματίες ενώ οι ερασιτέχνες το χρησιμοποιούν για δόλωμα.
ΜΗΚΟΣ: Το μήκος της σαρδέλας είναι πολύ μικρό , ανάμεσα στα 10 με 20 εκ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: Το επιστημονικό όνομα της σαρδέλας είναι Σαρδίνη η πιλτσάρδειος .
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Το σώμα της είναι μακρύ και λεπτό.Έχει λέπια στρογγυλά και μεγάλα.Το χρώμα της ράχης της είναι γαλαζοπράσινο και της κοιλιάς της ασημί.Κατά μήκος της πλευρικής της γραμμής διακρίνουμε σκούρα στίγματα.


ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ: Την σαρδέλα την βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα και όλο τον χρόνο ,αλλά την Άνοιξη μπορούμε να την βρούμε σε μεγάλα κοπάδια.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ: Οι επαγγελματίες ψαράδες την ψαρεύουν με ειδικά κυκλικά δίχτυα όταν δεν έχει φεγγάρι.





Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΓΑΥΡΟΣ

  • ΓΑΥΡΟΣ
Ένα από τα πιο γνωστά μικρόψαρα των θαλασσών μας.Ο γαύρος ζει στον αφρό και κινείται κοπαδιαστά.Έχει πολύ νόστιμο κρέας και επίσης είναι ένα πολύ καλό δόλωμα.
















ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Σε διάφορες περιοχές τον αποκαλούν ατζούγια ή χαψί.Το επιστημονικό του όνομα είναι εγκρασίχολος.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚA Το σώμα του είναι μακρόστενο και έχει μεγάλο στόμα.Το επάνω σαγόνι είναι μεγαλύτερο από το κάτω.Το χρώμα του της ράχης του είναι πρασινογάλαζο ενώ της κοιλιάς του ασημένιο.
ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το συναντάμε σε αφθονία στις ακτές μας.Την Άνοιξη και το καλοκαίρι το ζει στον αφρό της θάλασσας ενώ τους Χειμερινούς μήνες ζεί σε πιο βαθιά νερά.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Οι ερασιτέχνες ψαράδες δεν ψαρεύουν τον γαύρο ο οποίος ψαρεύεται από τους επαγγελματίες με  μηχανότρατες και γρι γρι.