Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΓΛΩΣΣΑ


  • ΓΛΩΣΣΑ
   Η γλώσσα είναι ένα από τα περίεργα ψάρια των θαλασσών μας αλλά και ένα από τα πιο νόστιμα.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος της κυμαίνεται από 25 με 50 πόντους.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία της γλώσσας είναι Γλώσσα η κοινή.Σε διάφορες περιοχές τη συναντάμε με τα ονόματα κυνόγλωσσον, βούγλωσσον,ψήττα και σάνδαλον.Στην Κρήτη την αποκαλούν και χωματίδα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Οι μεγάλες γλώσσες έχουν σώμα πλατύ και ασύμμετρο.Το στόμα τους είναι μικρό και τα σαγόνια τους έχουν πολλά μικρά δόντια.Το χρώμα τους από την μια πλευρά (την αριστερή) είναι λευκό.Ενώ από την άλλη έχει το χρώμα του βυθού που ζούνε(αμμουδιά και λάσπη).Εδώ αξίζει να πούμε πως τα πολύ μικρά γλωσσάκια είναι κανονικά πλάσματα με ίδιες τις πλευρές τους.Καθώς μεγαλώνουν αρχίζουν να γέρνουν προς την αριστερή μεριά και το αριστερό μάτι κινείται προς την δεξιά μεριά και φτάνει δίπλα στο άλλο, όπου και μένει εκεί.Έτσι η αριστερή τους μεριά είναι προς τα κάτω και σιγά σιγά αλλάζει χρώμα.Τέλος φτάνουν να έχουν την τελική τους μορφή και να κολυμπάνε με την αριστερή τους πλευρά κάτω και την δεξιά τους πάνω.Και τα μάτια τους να είναι από την δεξιά μεριά.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Η γλώσσα την Άνοιξη πάει σε βαθύτερα νερά από αυτά που ζει για να γεννήσει. Μετά από λίγο χρόνο αφού γεννήσουν εγκαταλείπουν τα βαθιά νερά και βγαίνουν σε πιο ρηχά πάλι.Η γλώσσα ζει στην άμμο και στην λάσπη σε σχετικά μικρό βάθος.Συνήθως ψαρεύεται το Χειμώνα.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Η γλώσσα ψαρεύεται με δίχτυα μηχανότρατες και μερικές φορές με πεταχτάρι.
ΔΟΛΩΜΑ Η γλώσσα τρέφεται με σκουλήκια,μαλάκια και κοχύλια.Οπότε αυτά είναι και τα καλύτερα δολώματα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου