Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΣΚΑΘΑΡΙ


  • ΣΚΑΘΑΡΙ
  Το σκαθάρι είναι ένα συγγενικό ψάρι με τον σπάρο και τον σαργό.Υπάρχουν άφθονα σκαθάρια στις ελληνικές θάλασσες και 15 περίπου είδη σε όλο τον κόσμο. Έχει σφιχτό και νόστιμο κρέας.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος τους μπορεί να φτάσει σε σπάνιες περιπτώσεις τα 45-50 εκ. Αλλά συνήθως είναι γύρο στα 30 εκ.
ΒΑΡΟΣ  Το βάρος τους φτάνει και ξεπερνάει κάποιες φορές τα 2 κιλά
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική του ονομασία είναι κάνθαρος ο γνήσιος. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να συναντήσετε τις παρακάτω ονομασίες: ακάνθαρος, βαγιούνο και βαζιούνο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το σώμα του είναι ωοειδές και πεπιεσμένο στα πλευρά.Το χρώμα του στην ράχη είναι σκούρο μολυβί, ενώ της κοιλιάς του πιο ανοιχτό.Στα πλευρά διακρίνουμε σταχτογάλαζες η ασημόγκριζες γραμμές.Το κεφάλι του είναι μικρό όπως και το στόμα του.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Σε νεαρή ηλικία ζούνε κοντά στις ακτές σε βράχους και φικάδες.Όταν μεγαλώσουν τραβάνε για πιο βαθιά νερά με αμμώδεις βυθούς.Η καλύτερη περίοδος για να ψαρέψουμε είναι αρχές καλοκαιριού μέχρι και τα τέλη.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Τα σκαθάρια ψαρεύονται με καθετή , παραγάδια , κιούρτους,ζόκα, δίχτυα και πεταχτάρι.
ΔΟΛΩΜΑ Για δόλωμα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μύδι , σωλήνες, πορφύρες, σκουλήκια,γαρίδες και ψαροδώλια.


VIDEO ΣΚΑΘΑΡΙΑ ΣΚΟΠΕΛΟΣ

VIDEO ΣΚΑΘΑΡΙ ΚΑΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΉ

VIDEO ΣΚΑΘΑΡΙΑ ΣΚΟΠΕΛΟΣ 2










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου