Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙ

  • ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙ
  Το μπαρμούνι είναι από τα πιο νόστιμα πατόψαρα.Πολλοί που ξέρουν τα τα "προσόντα" του, το αναζητούν με ευχαρίστηση.
ΜΗΚΟΣ  Το μπαρμούνι έχει μήκος 25 με 35 εκατοστά.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό του όνομα είναι μούλλος ο ταινιωτός .
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το μπαρμούνι εκτός από νόστιμο είναι και πολύ όμορφο ψάρι.Το σώμα του είναι μακρύ και σχετικά λεπτό, συμπιεσμένο στο πλάι.Το κεφάλι του είναι κάπως μεγάλο και στρογγυλεύει κάνοντας μια κλίση.Τα μάτια του είναι μεγάλα και το στόμα μικρό.Το χρώμα στην ράχη του είναι έντονα ρόδινο, ενώ της κοιλιάς του λευκό.Έχει μια κόκκινη πλευρική γραμμή.Τέλος έχει 2 χαρακτηριστικά μουστάκια κάτω από το στόμα.Βέβαια το μπαρμούνι μπορεί και προσαρμόζει το χρώμα του ανάλογα με το περιβάλλον που ζει.Και ανάλογα με το περιβάλλον παίρνει και διάφορες ονομασίες.Το πιο νόστιμο μπαρμπούνι λέγεται πως είναι το πετρομπάρμπουνο.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ Το μπαρμπούνι ζει σε διάφορες περιοχές.Μπορούμε να το βρούμε από τα 3 μέτρα έως και τα 100 μέτρα βάθος και σε διαφόρων ειδών βυθούς.Σε ξέρες,σε τραγάνες,σε φυκάδες,στην λάσπη αλλά και σε βραχώδεις βυθούς.Το μπαρμπούνι πολλαπλασιάζεται στο τέλος της Άνοιξης και κατά τον Οκτώβριο βγαίνουν τα νεογνά.Την Άνοιξη το θηλυκό μπαρμπούνι πηγαίνει σε πιο βαθιά νερά και γεννάει.Τότε και όλο το καλοκαίρι το μπαρμπούνι χάνει το πάχος του και την νοστιμάδα του.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το μπαρμπούνι ψαρεύεται σε μεγάλες ποσότητες το Φθινόπωρο με μηχανότρατες.Επίσης με δίχτυα,με παραγάδι και με ψιλό διπλαράκι(ειδική καθετή).
ΔΟΛΩΜΑ Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψαροσκούληκο,καραβίδα,γαρίδα και καλαμάρι.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου