Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΑΘΕΡΙΝΑ


  • ΑΘΕΡΙΝΑ
  Η αθερίνα είναι ένα μικρόψαρο του αφρού.Αν και πολλοί την περιφρονούν , η αθερίνα έχει ένα αρκετά αξιόλογο κρέας.Ακόμα η αθερίνα είναι ένα πολύ καλό δόλωμα για μεγαλύτερα ψάρια.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό της όνομα είναι αθερίνα ο εψητός.Ακόμα σε κάποιες περιοχές την αποκαλούν και σουβλί ή σουβλιτή
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η αθερίνα είναι ένα πολύ μικρό ψάρι που κινείται κοπαδιαστά.Έχει ρύγχος κάπως μυτερό και το σώμα της από το κεφάλι και κάτω γίνεται στρογγυλό.Το χρώμα της είναι γκριζοπράσινο ή ασημί και στην κοιλιά άσπρο.Από τη βάση του κεφαλιού της μέχρι την αρχή της ουράς της έχει μια γκρίζόμαυρη ταινία.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Την αθερίνα μπορούμε να την βρούμε σε όλες σχεδόν τις ακτές της χώρας μας κατά μεγάλα κοπάδια.Ιδιαίτερα στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Την αθερίνα την ψαρεύουμε κυρίως μαζικά με ειδικά δίχτυα (αθερινόδιχτα).Επίσης και με μια ειδική απόχη (αθερινολόγος).

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΤΟΝΝΟΣ


  • ΤΟΝΝΟΣ
Είναι μεταναστευτικά ψάρια με υδροδυναμική μορφή και πολύ καλοί κολυμβητές.Μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες μέσα στο νερό.Στην χώρα μας υπάρχουν πολλά είδη τόννων, διαφόρων μεγεθών.Είναι ψάρια με νόστιμο κρέας.


ΜΗΚΟΣ Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 2,5 μ.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του μέχρι και τα 250 κ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Επειδή υπάρχουν πολλά είδη τόννων θα δούμε τα χαρακτηριστικά που είναι ίδια σε όλα σχεδόν τα είδη.Τα περισσότερα έχουν σώμα που μοιάζει με βαρελάκι το οποίο στο πίσω μέρος λεπταίνει και καταλήγει σε μια διχαλωτή ουρά.Το χρώμα τους συνήθως είναι σκούρο μπλε στην ράχη και άσπρο-ασημί στην κοιλιά.Κάποια είδη έχουν και ένα γαλάζιο χρώμα στην πλευρική γραμμή.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι τόννοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις και μετακινούνται όλο τον χρόνο.Όλο τον χρόνο είναι στα βαθιά νερά , τον Μάη και τον Ιούνιο βγαίνει σε πιο ρηχά νερά για να γεννήσει. Τόνους μπορούμε να βρούμε σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα.Από τις καλύτερες είναι στα ανοιχτά της Χαλκιδικής,στην Κρήτη,στις Σποράδες,στην Σκόπελο αλλά και στα Δωδεκάνησα.Μεγάλοι τόνοι ψαρεύονται κυρίως στο Ιόνιο.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Επαγγελματικά ψαρεύονται με γερά αφροπαράγαδα, κυκλικά δίχτυα καθώς και με τα θυννιά (ειδικά δίχτυα).Οι ερασιτέχνες ψαράδες ψαρεύουν τους τόννους με συρτές.Τους μικρότερους που κυκλοφορούν κοπαδιαστά με γρήγορη συρτή και τεχνητό δόλωμα ενώ τους μεγαλύτερους με πιο αργή συρτή και φυσικά δολώματα.
ΔΟΛΩΜΑ Εκτός από τα τεχνητά δολώματα για το ψάρεμα των τόννων, έχουμε τα φυσικά τα οποία μπορεί να είναι κέφαλος, σκουμπρί και σαρδέλα.

    Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΞΙΦΙΑΣ

    • ΞΙΦΙΑΣ
       Το πιο ενδεικτικό γνώρισμα αυτού του ψαριού είναι το μακρύ του ξίφος απ' το οποίο πήρε και τ' 'ονομά του. Πρόκειται για έναν σκληρό μαχητή που αμύνεται μ επιμονή και μεγάλη δύναμη. Τον ξιφία τον βρίσκουμε σε πολλές περιοχές της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια είναι στόχος για ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες λόγο του ότι έχει νόστιμο και ακριβό κρέας.

    ΜΗΚΟΣ Ο ξιφίας μπορεί να φτάσει τα 6μ. Στην χώρα μας συνήθως φτάνει τα 2-3μ
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τον 1τ. Οι ξιφίες που αλιεύονται στην χώρα μας είναι 80-200κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό του όνομα είναι xiphias gladius.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το σώμα του είναι αεροδυναμικό .Μακρύ, σχεδόν κυλινδρικό και πολύ δυνατό στο πίσω μέρος.Η ουρά του έχει σχήμα μισοφέγγαρου.Τα οστά του κεφαλιού του είναι με τέτοιο τρόπο συγχωνευμένα  ώστε να σχηματίζουν το ξίφος του, το οποίο μπορεί να φτάσει το 1/3 του συνολικού του μήκους.Ο ξιφίας μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και να φτάσει τα 95 χλμ/ώρα (για μικρό χρονικό διάστημα).Το χρώμα μεταβάλλεται με την ηλικία του ξιφία.Στους νεαρούς είναι μπλε ζωηρό στην ράχη ενώ στην κοιλιά και στα πλευρά ασημένιο.Με τον καιρό το χρώμα τους αλλάζει σε κυανόμαυρο στην ράχη και άσπρο στα πλευρά και στην κοιλιά.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Την Άνοιξη και το καλοκαίρι ο ξιφίας βγαίνει στον αφρό και έρχεται πιο κοντά στις ακτές για να γεννήσει και να βρεί τροφή.Αυτη η κίνηση γίνεται κατά κοπάδια.Τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες ο ξιφίας τραβιέται σε πιο βαθιά νερά και ψάχνει την τροφή του στα 150-250 μ βάθος.Το καλοκαίρι μπορούμε να τους βρούμε νότια των Κυθήρων,στο Ιόνιο,στις Κυκλάδες,στα Δωδεκάνησα,στη Μυτιλήνη και ανοιχτά του Αγίου Όρους
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Τον ξιφία τον ψαρεύουν με ξιφιοπαράγαδο,με συρτή,με καμάκια και δίχτυα. Το παραγάδι του ξιφία έχει μήκος 5-10 χλμ. Η "μάνα" είναι 220αρα και κρατιέται στην επιφάνεια της θάλασσας με ειδικούς πλωτήρες.Τα παράμαλλα είναι 2-3 οργιές από 150αρα πετονιά, δεμένα κάθε 15-20 οργιές.Τα αγκίστρια είναι μεγάλα 10 εκατοστών.Το ρίχνουμε το σούρουπο κοντά σε ξέρες και το μαζεύουμε την αυγή.Στην συρτή δεν έχουν καταγραφεί σημαντικά αποτελέσματα.Στην συρτή η πετονιά πρέπει να είναι 60-70 μέτρα πίσω από την βάρκα.Συνήθως χρησιμοποιούμε φυσικό δόλωμα γιατί σπάνια ο ξιφίας να ορμήσει σε τεχνητό.
    ΔΟΛΩΜΑ  Τα δολώματα που χρησιμοποιούμε τόσο για το παραγάδι όσο και για την συρτή είναι καλαμάρια,σουπιές ,σαφρίδια,σαρδέλες ,φρίσες.



    VIDEO ΞΙΦΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΑΔΙ!!!( SKIP ADD πανω δεξια στην σελιδα)




    VIDEO ΞΙΦΙΑΣ ΜΕ ΣΥΡΤΗ!!!

    Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΣΚΟΥΜΠΡΙ

    •     ΣΚΟΥΜΠΡΙ
       Το σκουμπρί είναι ένα μικρό και λαίμαργο ψάρι.Έρχεται στην χώρα μας από την Άνοιξη και μετά για να γεννήσει.Τα αστραφτερά και εναλλασσόμενα χρώματά του , τονίζονται περισσότερο με τον ήλιο και μας δίνουν μια μαγευτική εικόνα.

    ΜΗΚΟΣ Το μήκος του συνήθως δεν ξεπερνάει τους 30 πόντους.Άλλα έχει πιαστεί και σκουμπρί μισού μ.
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος του σπάνια φτάνει το 1κ.Συνήθως είναι πιο μικρό
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική του ονομασία είναι scomber scombrus .
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Το σκουμπρί μοιάζει πάρα πολύ με το κολιό.Το σώμα του είναι μακρύ, λίγο πλακωτό προς τα πλευρά και γενικά στρόγγυλο.Το κεφάλι του είναι μακρύ και κωνικό.Το στόμα του είναι μεγάλο για το μέγεθός του.Τα μάτια του είναι επίσης μεγάλα και έχουν ένα ευδιάκριτο λιπώδες βλέφαρο.Έχει λεπτή ουρά.Το χρώμα του πάνω στην ράχη είναι βαθύ μπλε με χρυσοπράσινες ανταύγειες.Πιο ανοιχτό στα πλευρά, με ακανόνιστες εγκάρσιες γραμμές .Τέλος στη κοιλιά έχει ασημένια ασπράδια με χρυσές αναλαμπές.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Στην Ελλάδα το συναντάμε από τον Μάη και μετά που έρχεται από την Μαύρη Θάλασσα για να γεννήσει.Την Άνοιξη το βρίσκουμε σε μεγάλα κοπάδια και αυτή την περίοδο το κρέας του είναι ολόπαχο και πολύ νόστιμο.Μπορούμε να το ψαρέψουμε στα ανοιχτά αλλά και κοντά στις ακτές.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το σκουμπρί οι επαγγελματίες το ψαρεύουν με τράτες γκρι γκρι και κυκλικά δίχτυα στα ανοιχτά.Οι ερασιτέχνες συνήθως τα ψαρεύουν με συρτή και τσαπαρί.Στην συρτή η πετονιά πρέπει να είναι 50 μ πίσω από την βάρκα.Χρησιμοποιούμε ορμιές με μολύβια 100-300 γρμ. και η ταχύτητά μας πρέπει να είναι μικρή.Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε η τεχνητό η φυσικό.
    Πολλοί βέβαια προτιμούν να το ψαρέψουν χωρίς μολύβι, στον αφρό δηλαδή.Τέλος το τσαπαρί, αυτός είναι και ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γι αυτά τα ψάρια. Το τι ακριβώς είναι το τσαπαρί για όσους δεν ξέρουν θα μάθουμε σε άλλη ανάρτηση.Τσαπαριά πουλάνε έτοιμα απλά πρέπει να βάλετε μια μολυβήθρα και να το ρίξετε σε βαθιά νερά.Καθώς το ανεβοκατεβάζεται αν υπάρχουν σκουμπριά,κοκάλια,σαφρίδια θα πιαστουν.

    VIDEO ΔΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ¨ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΕΤΕ ΣΕ ΚΟΠΑΔΙ ΑΠΟ ΣΚΟΥΜΠΡΙΑ!!!

    Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΣΑΦΡΙΔΙ

    • ΣΑΦΡΙΔΙ
       Το σαφρίδι είναι ένα ψάρι που αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες.Κινητέ κατά μεγάλα κοπάδια και έτσι είναι εύκολο αν τα βρεις να πιάσεις αρκετά.Είναι ένα ψάρι με ωραίο χρώμα και νόστιμο κρέας.


    ΜΗΚΟΣ Τα σαφρίδια μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 40 εκ.
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος τους σπάνια ξεπερνάει τα 500 γρ
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επίσημη ονομασία του είναι τραχούρος ο γνήσιος .Σε πολλές περιοχές το αποκαλούν σαβρίδι, σαμπανιό,σαμπάνι και σουγερέλο.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Τα σαφρίδια μοιάζουν εκπληκτικά με τα κοκάλια. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του ψαριού είναι η πλευρική γραμμή που στην αρχή είναι αρκετά υπερυψωμένη.Το σώμα του είναι λεπτό και καταλήγει σε μια ουρά μετρίου αναστήματος έντονα διχαλωτή.Έχει μεγάλα μάτια και στόμα σε σχέση με το σώμα του.Υπάρχουν 3 είδη σαφριδιών στην Ελλάδα. Είναι σχεδόν ίδια μεταξύ τους απλά το ένα διαφέρει λίγο στο χρώμα (μαυροσάφριδο). Έτσι λοιπόν ενώ τα άλλα 2 έχουν ένα γκριζογάλανο χρώμα με πράσινες πιτσιλιές που στην ράχη σκουραίνει και στην κοιλιά ανοίγει και  γίνεται ασημόλευκο.Το μαυροσάφριδο έχει πολύ πιο σκούρο χρώμα και στην ράχη του υπάρχουν σκούρες κηλίδες.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Από τον Μάη και μετά ψαρεύονται από όλους τους ψαράδες,Είναι ένα ψάρι που μετακινείτε κατά μεγάλα κοπάδια και του αρέσει να τριγυρνάει κοντά σε ναυάγια.Τους καλοκαιρινούς μήνες κινείται σε πιο ρηχά νερά και στον αφρό για να βρει την τροφή του.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το σαφρίδι ψαρεύεται με τσαπαρί,αφροπαράγαδα , καθετή, συρτή και τράτα. Στο τσαπαρί που το προτιμούν οι ερασιτέχνες μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αν πέσουμε πάνω σε μεγάλο κοπάδι.Αυτός είναι και ο αγαπημένος μου τρόπος για τα σαφρίδια που από την λαιμαργία τους ορμούν στο φτερό και μπορούν να πιαστούν πολλά μαζί.Μου έχει τύχει να γεμίσει όλο το τσαπαρί(περίπου 10 αγκίστρια).Κάποιοι βέβαια τα ψαρεύουν και με καθετή στα μεσόνερα.Με συρτή τα σαφρίδια μπορούν να πιαστούν , αν τα σύνεργα μας είναι ελαφριά(ψιλή μεσηνέζα, μικρά δολώματα και αγκίστρια).Τα σαφρίδια μπορούμε να τα βρούμε σε βάθος από 5 μέχρι και 20 μέτρα.Έτσι καλό θα ήταν τους ανοιξιάτικους μήνες να ψαρεύει η συρτή στα μεσόνερα με την βοήθεια κάποιου μολυβιού και τους καλοκαιρινούς στον αφρό.Η πετονιά μας θα πρέπει να είναι στα 30 μέτρα από την βάρκα.
    ΔΟΛΩΜΑ Για δόλωμα στην συρτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά, αφού τα σαφρίδια δεν είναι καθόλου καχύποπτα.Έτσι μπορούμε να έχουμε μικρά πλαστικά ψαράκια,μικρό κουταλάκι με φτερό η σκέτο φτερό.Στην καθετή χρησιμοποιούμε σκουλήκι της άμμου ή λασπογαρίδα.


    VIDEO ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΤΣΑΠΑΡΙ ΣΑΦΡΙΔΙΑ!!!

    Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ

    • ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ
       Το μελανούρι είναι ένα ψάρι που το συναντάμε συχνά στις παραλίες μας.Είναι δειλό και πονηρό ψάρι. Κινητέ συνέχεια από τον αφρό στον πάτο και από τα ρηχά σε πιο βαθιά νερά.Έχει νόστιμο κρέας και είναι πολύ καλός μεζές.
    ΜΗΚΟΣ Το μήκος του είναι περιορισμένο.
    ΒΑΡΟΣ Συνήθως είναι 200-300 γρ. Αλλά σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις έχουν πιαστεί και μελανούρια 1κ περίπου.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό του όνομα είναι εμφανής ή μελάνουρος.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ Το σώμα του έχει αυγοειδές σχήμα και είναι συμπιεσμένο.Τα μάτια του είναι μεγάλα και στρόγγυλα.Το στόμα του είναι μικρό και το πάνω σαγόνι είναι πιο κοντό  από το κάτω.Το χρώμα του ψαριού είναι ασημογάλαζο που στην ράχη γίνεται πιο έντονο ενώ προς την κοιλιά ανοίγει και γίνεται ασημί.Στην ουρά του έχει μια μελανή κηλίδα από την οποία παίρνει και το όνομά του.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ H εποχή που ψαρεύεται το μελανούρι είναι από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβρη.Το μελανούρι μπορούμε να το βρούμε την νύχτα μέχρι και το ξημέρωμα κοντά σε βραχώδεις ακτές ,σε μόλους και ακρωτήρια.Την υπόλοιπη μέρα του αρέσει να πηγαίνει σε πιο βαθιά νερά.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το μελανούρι ψαρεύεται με διάφορους τρόπους.Συρτή αφρού,Καλάμι,δίχτυα , αφροπαράγαδα και πολύ σπάνια με κιούπια.Πιο συγκεκριμένα στην συρτή.Χρειάζεται μεσηνέζα 40αρα πάνω στην οποία δένουμε ένα αγκίστρι με ένα φτερό από γλάρο πάνω του.Κάποιοι ψαράδες βάφουνε με κόκκινη όζα τον κόμπο στο αγκίστρι για να είναι πιο ρεαλιστικό.Μια οργιά πιο πάνω μπορούμε να βάλουμε ένα στριφτάρι και να δέσουμε ακόμα ένα παράμαλλο με αγκίστρι γύρο στους 25 πόντους.Τα αγκίστρια μας πρέπει να είναι 20 μέτρα πίσω από την βάρκα και η ταχύτητά μας να είναι1-2 μίλια.Με καλάμι μπορούμε να ψαρέψουμε από την ακτή αρκεί να είναι βραχώδεις ή από βάρκα η οποία να είναι κοντά στην ακτή.Τώρα στο καλάμι, εάν είστε σε βάρκα , μπορείτε να έχετε μια ψιλή πετονιά για καθετή και να βγάλετε το μολύβι ή να έχετε ένα πολύ μικρό.Αν ψαρεύετε από την ακτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον φελλό για να κρατάει τα αγκίστρια ψηλά.Πάντως και οι 2 τρόποι χρειάζονται ησυχία και μαλάγρωμα στην αρχή αλλά και κατά την διάρκεια του ψαρέματος.
    ΔΟΛΩΜΑ Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζυμάρι,γαρίδα, καρτσίνα ,καλαμάρι και σκουλήκι.Επίσης για την συρτή όπως είπαμε κάνει και το φτερό.




    VIDEO: ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ ΜΕ ΚΑΛΆΜΙ ΑΠΌ ΑΚΤΗ
    VIDEO ΨΑΡΕΜΑ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ!!!

    Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ

    • ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ
       Το μαγιάτικο είναι ένα ακόμα δυνατό και μαχητικό ψάρι όπως και τα περισσότερα αφρόψαρα. Ψαρεύεται συχνά από ερασιτέχνες ψαράδες με πολλούς τρόπους.Έχει μαλακό και νόστιμο κρέας. Βέβαια   και αυτό πλέον δεν  το συναντάμε  τόσο συχνά όσο τα παλιότερα χρόνια.

    ΜΗΚΟΣ Το μήκος τον μαγιάτικων μπορεί να φτάσει 2 με 2,5 μ.
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος τους σε σπάνιες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 70 κ. Συνήθως βρίσκουμε μαγιάτικα πιο μετρίου μεγέθους 20-30κ. ή και πιο μικρά 1-3κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό του όνομα είναι serioba dumerili. Σε κάποιες περιοχές τα μικρότερα μαγιάτικα τα αποκαλούν μαναμίδια ή μανάλια.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ¨Εχει σχήμα ατρακτοειδές και είναι πιεσμένο στα πλάγια.Έχει μεγάλο κεφάλι και λεπτή ουρά.Το στόμα του είναι μεγάλο και το κάτω σαγόνι προεξέχει ελαφρά.Το βασικό χρώμα του μαγιάτικου είναι γκρίζο με γαλάζιες αποχρώσεις ,πιο έντονες στην ράχη του.Τα μικρά μαγιάτικα (μαναμίδια) όταν τα πιάσεις και μετά παίρνουν ένα κιτρινωπό χρώμα.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το βρίσκουμε πιο συχνά στη νότια Πελοπόννησο,στις Σποράδες,στα Δωδεκάνησα , σε ορισμένες περιοχές των Κυκλάδων και πιο σπάνια στο Σαρωνικό.Προσωπικά έχω πιάσει πάρα πολλά στην Χαλκιδική αλλά μικρού μεγέθους (μαναμίδια).Από τις αρχές καλοκαιριού και μετά πλησιάζει τις ακτές για να αναπαραχθεί, αυτή είναι και η εποχή που μπορούμε να τα βρούμε πιο εύκολα.Συνήθος τα βρίσκουμε σε μικρή απόσταση από την ακτή εφόσον τα νερά είναι βαθιά.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Οι επαγγελματίες ψαράδες τα πιάνουν με τράτες,και ξιφιοπαράγαδα.Οι ερασιτέχνες χρησιμοποιούν το ψαροντούφεκο ,την συρτή στον αφρό ,στα μεσόνερα αλλά και στον βυθό.Πιο συγκεκριμένα με την συρτή .Για τα μεγάλα μαγιάτικα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φυσικό δόλωμα ή καλύτερα ζωντανό.Το δόλωμα ρίχνεται στο νερό και αφήνουμε το αεράκι και τα ρεύματα της θάλασσας να μας παρασύρουν σιγά σιγά.Αν το δόλωμα δεν είναι ζωντανό καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε την μηχανή για να μοιάζει ότι κολυμπάει.Για μικρότερα μαγιάτικα καλό είναι και το τεχνητό δόλωμα .Τα μικρότερα μαγιάτικα είναι κοντά στον αφρό, άρα εκεί πρέπει να  είναι και το δόλωμα μας.Η ταχύτητα μας πρέπει να είναι 2-3 μίλια και η συρτή μας να βρίσκεται 40-50 μέτρα πίσω από την βάρκα μας.Για τα μεγάλα μαγιάτικα καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί 120άρα ορμιά και στην άκρη ατσάλινο σύρμα. Τα μαγιάτικα ψαρεύονται και μέρα και νύχτα.
     ΔΟΛΩΜΑΤΑ Τα καλύτερα φυσικά δολώματα για το μαγιάτικο είναι  η ζαργάνα ,το σαφρίδι, και ο μικρός κέφαλος.Από τεχνητά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά ψαράκια ,μεταλλικά κουταλάκια με φτερό και διάφορα πλαστικά κεφαλόποδα.(Εγώ είχα αρκετές επιτυχίες με πλαστικά ψαράκια).

    VIDEO: ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ 22 ΚΙΛΑ ΣΕ ΣΥΡΤΗ!!!!

    VIDEO ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΣ!!!

    Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΛΙΤΣΑ

    • ΛΙΤΣΑ
              Είναι ένα δυνατό και ταχύτατο ψάρι.Αμύνεται δυναμικά κατά το αγκίστρωμα.Κυνηγάει συνέχεια τα μικρότερα αφρόψαρα και ιδιαίτερα τους κέφαλους που είναι η αγαπημένη της τροφή.Μπορούμε να την βρούμε σε πολλές ακτές της χώρας μας και να την ψαρέψουμε με καλάμι απ' έξω αλλά και με συρτή.
    ΜΗΚΟΣ Το μήκος της λίτσας μπορεί να φτάσει τα 2 μ.Αλλά συνήθως στις ακτές μας είναι μικρότερες. Φτάνουν το 1 μ.
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος τους φτάνει και τα 20 κ. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 50 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό όνομα της λίτσας είναι Lichia Arnia.Σε κάποια σημεία στην Ελλάδα , κυρίως στις Κυκλάδες , τις λίτσες τις αποκαλούν κυνηγούς και τους κυνηγούς λίτσες.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΤο σώμα της λίτσας είναι επίμηκες, συμπιεσμένο στα πλάγια και καταλήγει σε μια μεγάλη ψαλιδωτή ουρά.Έχει μεγάλο στόμα σε αντίθεση με τα μάτια της τα οποία είναι μικρά.Έχει ένα χαρακτηριστικά μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο και είναι συμμετρικό με το εδρικό της πτερύγιο.Το χρώμα της λίτσας είναι γκρίζο ασημί στη ράχη με πρασινωπές αποχρώσεις.Στην κοιλιά είναι ασημί προς το άσπρο.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η καλύτερη εποχή για να ψαρέψουμε λίτσες είναι η άνοιξη ,αρχή καλοκαιριού και ο μήνας Αύγουστος.Αυτές τις περιόδους έρχεται πιο κοντά στις ακτές, ενώ τους χειμερινούς μήνες  ανοίγεται σε πιο βαθιά νερά για να βρει πιο σταθερές θερμοκρασίες.Την λίτσα μπορείς να την βρεις κυρίως στα ανοιχτά αλλά κάποιες φορές φτάνει σε πολύ ρηχά νερα για να κυνηγήσει τους κέφαλους.Λίτσες υπάρχουν πολλές στις Κυκλάδες,στην Κρήτη,στα Δωδεκάνησα και στις Σποράδες.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Την λίτσα την ψαρεύουμε με καλάμι από την ακτή.Με δόλωμα ζωντανό κέφαλο,σαλαγγιά και ένα μικρό φελλό για σημαδούρα.Αρκεί να ξέρουμε πως στο μέρος περνάνε λίτσες.Επίσης πολύ καλά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε και με την συρτή.Χρησιμοποιούμε φυσικό η τεχνητό δόλωμα.Βέβαια η μεγάλες λίτσες επειδή είναι καχύποπτα ψάρια δύσκολα θα ορμήσουν στο τεχνητό.Συνήθως το δόλωμα πρέπει να είναι μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με την βοήθεια ενός μολυβιού.Ωστόσο όταν η θάλασσα είναι εντελώς ήρεμη θα μπορούσαμε να έχουμε το δόλωμα και ακριβώς στην επιφάνεια.Η ταχύτητά μας θα πρέπει να είναι 3-4 μίλια, αλλά για μεγαλύτερα ψάρια θα πρέπει να την αυξήσουμε, μέχρι και στα 6 μίλια.Επειδή όπως είπαμε η λίτσα είναι καχύποπτο ψάρι η πετονιά μας πρέπει να είναι 40 με 70 μ πίσω από την βάρκα και να αλλάζουμε συχνά δόλωμα.Τέλος όταν η λίτσα αγκιστρωθεί , η πρώτη αντίδρασή της είναι να βυθιστεί και να ψάξει στον βυθό για κάποιο βράχο και να τρυπώσει εκεί με την πετονιά.Έτσι με το που πιαστεί πρέπει, είτε να κοντράρουμε, είτε να αφήνουμε μπόσικα ,μέχρι να κουραστεί για να την φέρουμε στην βάρκα μας.Ακόμα και την τελευταία στιγμή που η λίτσα δείχνει εξαντλημένη και είμαστε έτοιμοι να την βάλουμε στην βάρκα μας είναι ικανή να κάνει μια απότομη κίνηση και να κερδίσει την ελευθερία της.Γι αυτό προσοχή μέχρι να ακουμπήσει τον πάτο της βάρκας μας.

    Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΛΑΥΡΑΚΙ

    • ΛΑΒΡΑΚΙ 
    Ο "βασιλιάς των ψαριών" δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το λαβράκι.Είναι ένα όμορφο ψάρι με πολύ νόστιμο κρέας.Από τα καλύτερα ψάρια των ακτών μας.Ψαρεύεται μέρα και νύχτα με διάφορα δολώματα καθώς το λαβράκι είναι πολύ λαίμαργο και τα αρπάζει όλα με ιδιαίτερη βουλιμία.

    ΜΗΚΟΣ Το λαβράκι μπορεί να φτάσει 1 μ.
    ΒΑΡΟΣ Και να ζυγίζει 10 με 12 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι λάβραξ ο λύκος.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα μακρύ κυλινδρικό ελαφρά συμπιεσμένο.Το κεφάλι του είναι μεγάλο με πλατύ στόμα.Το χρώμα του αλλάζει ελαφρά ανάλογα με το περιβάλλον που ζει.Η μεγαλύτερη επιφάνειά του έχει ασημένιο χρώμα και στην ράχη είναι πιο σκούρο.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το λαβράκι το βρίσκουμε κοντά στις ακτές τόσο σε αμμώδεις όσο και σε βραχώδεις.Ακόμα του αρέσουν οι εκβολές ποταμών και τα λιμάνια.Στα λιμάνια θα το βρούμε κυρίως από το σούρουπο μέχρι το ξημέρωμα αλλά και τις υπόλοιπες ώρες.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Με πεταχτάρι ,καλάμι ,μονάγκιστρο, πολυάγκιστρο από την στεριά και με συρτή ή παραγάδι αν έχουμε βάρκα μπορούμε να ψαρεύουμε το λαβράκι.Προσωπικά το ψαρεύω κυρίως με συρτή με τεχνητό δόλωμα.Επίσης με παραγάδι δολωμένο με χταπόδι κοντά στην στεριά και τέλος ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι να δολώσουμε ζωντανό γοβιό σε μονάγκιστρο με παράμαλλο 40άρι 1,5 -2 οργιές και να το αφήσουμε όλο το βράδυ μέσα.Πολλές φορές ξύπνησα με την λαχτάρα να δω τι υπάρχει στο αγκίστρι μου και αρκετές με περίμενε ένα λαβράκι.Σε βάθος ούτε 1 μέτρο με αυτό τον τρόπο έχω πιάσει 1,5 κιλό λαβράκι.
    ΔΟΛΩΜΑ Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χταπόδι , γαρίδα , σαρδέλα , τεχνητά δολώματα,ζωντανά (γοβιό και κέφαλο).
      Το λαβράκι έχει το καλύτερο κρέας και γι αυτό το λόγο αλλά και λόγο της ομορφιάς και της δύναμης του, το χαρακτηρίζουν ως τον βασιλιά των ψαριών.


    VIDEO: Λαβράκια σε συρτή!!!
    VIDEO: ΛΑΒΡΆΚΙ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ!!!

    Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΛΟΥΤΣΟΣ

    • ΛΟΥΤΣΟΣ
    Είναι ένα από τα πιο γρήγορα και κομψά ψάρια των θαλασσών μας.Είναι λαίμαργο και αρπακτικό ψάρι. Μέρα νύχτα κυνηγάει την τροφή του στον αφρό.Έχει πολύ νόστιμο κρέας και δικαιολογημένα το χαρακτηρίζουν ως "μπαρμπούνι του αφρού".

    ΜΗΚΟΣ Το μήκος του στα ελληνικά νερά δεν ξεπερνά το 1 μ.Αλλά σε άλλες περιοχές έχουν πιαστεί λούτσοι 3ων μ.
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος του φτάνει το 1 κιλό.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι σφύραινα.Σε διάφορες περιοχές ονομάζεται και σφυρίνος ή σφύρνα.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα μακρύ σαν της ζαργάνας αλλά πιο κυλινδρικό.Έχει μεγάλο στόμα με το κάτω σαγόνι να προεξέχει.Το χρώμα του στην ράχη είναι γκρίζο με λίγο θαλασσί και στην κοιλιά άσπρο.Είναι από τα πιο γρήγορα ψάρια και επιτίθεται με ορμή.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μπορούμε να το ψαρέψουμε άνοιξη και καλοκαίρι.Του αρέσει να κινείται στον αφρό κοντά στις παραλίες και να κυνηγάει.Περιοχές στην χώρα μας που περνάνε είναι η Χαλκιδική ,οι Σποράδες , η Σαμοθράκη, η Πάτμος, η Ρόδος ,η Κως καθώς και σε ορισμένες περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης και του Ιονίου.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Οι επαγγελματίες ψαράδες τον ψαρεύουν με αφρόδιχτα και τράτα.Οι ερασιτέχνες μπορούν να τον πιάσουν με συρτή σε ρηχά νερά την νύχτα με φεγγάρι ή σε πιο βαθιά την μέρα.Στην συρτή η μεσηνέζα πρέπει να είναι 70 άρα και η ταχύτητά μας να είναι 1,5 με 2 μίλια.Χρησιμοποιούμε φυσικό δόλωμα, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ορμάει και σε τεχνητά δολώματα (ψαράκι και κουταλάκι).
    ΔΟΛΩΜΑ Ο λούτσος λατρεύει τον γαύρο.Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζαργάνα η σαρδέλα. Οι μεγάλοι λούτσοι έχουν πολύ νόστιμο κρέας.Επίσης το αίμα του λούτσου προσελκύει πολύ και άλλα ψάρια.


    Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΠΑΛΑΜΙΔΑ

    • ΠΑΛΑΜΙΔΑ
    Η παλαμίδα είναι ένα ψάρι που μοιάζει αρκετά με τον τόνο.Η διαφορά τους είναι στο μακρύ κεφάλι και το μεγάλο στόμα της.Είναι ένα μαχητικό ψάρι και όταν αγκιστρώνεται προσπαθεί να ξεφύγει μ επιμονή και γρηγοράδα.Η παλαμίδα είναι ένα ψάρι που το περιφρονούν και το έχουν ως δεύτερης ποιότητας παρ' όλα αυτά για κάποιους που ξέρουν πως να την μαγειρέψουν έχει πολύ ωραίο κρέας.

    ΜΗΚΟΣ Η παλαμίδα μπορεί να φτάσει τα 80 εκατ. αλλά συνήθως δεν ξεπερνάει τα 30 με 50.
    ΒΑΡΟΣ Τ ο βάρος της συνήθως είναι  3 με 4 κ. αλλά κάποιες φορές φτάνει και τα 8-9 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό της όνομα είναι sarda-sarda ή palamys sarda.
    ΧΑΡΑΚΗΡΙΣΤΗΚΑ Το χρώμα της παλαμίδας  στη ράχη είναι γαλαζοπράσινο με κάποιες μαυριδερές πλάγιες ραβδώσεις που φτάνουν ως την πλευρική γραμμή.Τα πλευρά και η κοιλιά της έχουν ασημένιο χρώμα.Το σώμα της θα λέγαμε πως είναι αρκετά μυτερό σε σχέση με τα άλλα ψάρια της οικογενείας.Το στόμα της είναι μεγάλο και φαρδύ.Τα δόντια της είναι μακριά και μυτερά.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Σύμφωνα με τις απόψεις διαφόρων ψαράδων η παλαμίδα βρίσκεται σε μεγάλα κοπάδια από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο στα ανοιχτά της Χαλκιδικής και στο Θερμαΐκό.Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη τη συναντάμε μεταξύ Σκιάθου και Σκοπέλου,στον Μαλιακό και τον Παγασητικό.Τον Μάρτη έως και τον Μάη την συναντάμε στην Σκύρο , στην Λέσβο και σε άλλα νησιά.Κάποιοι υποστηρίζουν πως και τον Ιούνιο βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ  Η παλαμίδα ψαρεύεται με τράτες, δίχτυα, παραγάδια στον αφρό,και συρτή. Εγώ ψαρεύω τις παλαμίδες με συρτή.Η πετονιά είναι στα 20 μέτρα πίσω από την βάρκα και η ταχύτητα   κοντά στα 2 μίλια.Η πετονιά πρέπει να είναι 70 νούμερο γιατί η παλαμίδα είναι αρκετά δυνατό ψάρι.Για δόλωμα χρησιμοποιώ τεχνητό.Είτε κουταλάκι είτε πούπουλο.Μάλιστα έχω συναντήσει ψαράδες που κάνοθν συρτή με ολόκληρο το τσαπαρί , αλλά θα το προτεινα για μικρές παλαμίδες γιατί αν γεμίσει το τσαπαρί με μεγάλες είναι σίγουρο πως θα σπάσει η πετονιά.
    Δόλωμα Για συρτή θα πρότεινα τεχνητό δόλωμα (κουταλάκι η φτερό).Στα αφροπαράγαδα μπορείτε να βάλεται σαρδέλες,καλαμάρι,σουπιά και αθερίνα.


    VIDEO Παλμίδα με συρτή

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΚΕΦΑΛΟΣ


    • ΚΕΦΑΛΟΣ
         Είναι ένα ψάρι που θα το βρείτε οπουδήποτε κι αν το ψάξετε.Βρίσκεται σε αφθονία στις ακτές στα λιμάνια και στις λιμνοθάλασσες της χώρας μας.Ίσως αυτοί που λένε πως είναι βρώμικα ψάρια οι κέφαλοι να μην έχουν άδικο, όμως παρ' όλα αυτά είναι ένα αρκετά νόστιμο ψάρι και το ψάρεμά του ορισμένες φορές είναι αρκετά θεαματικό και εύκολο.Υπάρχουν πολλά είδη κεφάλων που λατρεύουν τον βούρκο και γι αυτό πλησιάζουν τα λιμάνια , τις εκβολές ποταμών και των υπονόμων,άλλα πάλι είδη τους αρέσει η ανοιχτή θάλασσα και τα καθαρά νερά και έτσι δεν πλησιάζουν στα βρώμικα νερά.Είναι ένα ψάρι που κινείται συνέχεια σε ρηχά νερά κυρίως και συνήθως κοπαδιαστά.Ψαρεύεται με πολλούς τρόπους. 


    ΜΗΚΟΣ Υπάρχουν πολλά είδη κεφάλων το μήκος τους κυμαίνεται από τα 20 έως τα 60 εκ. 
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος τους ανάλογα με το είδος του κέφαλου από 200 γρμ έως και 2 κ. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν  και τα 6 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι Μουγίλος ο κέφαλος.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα ατρακτοειδές. Το χρώμα στην ράχη του είναι γκριζόμαυρο και όσο κατεβαίνουνε προς την κοιλιά ανοίγει μέχρι που γίνεται ασημί-άσπρο.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι κέφαλοι ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Νοέμβριο.Μπορούμε να τον βρούμε κυρίως σε λιμάνια , εκβολές ποταμών, στην ανοιχτή θάλασσα ακόμα και σε υπονόμους.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Οι επαγγελματίες ψαρεύουν τους κέφαλους με δίχτυα, ενώ οι ερασιτέχνες με καλάμια, πολυάγκιστρα στον αφρό ή στον πάτο,με σαλαγγιά, φελλάρια και με πυροφάνι.Εγώ προσωπικά από μικρός ψάρευα με πολυάγκιστρο στον αφρό γιατί το έβρισκα άκρως διασκεδαστικό. Σε μια πετονιά 40-50 νούμερο έβαζα έναν φελλό και μετά από 1-2 οργιές το πολυάγκιστρο.Δόλωνα ψωμί και το έριχνα στο νερό.Μερικές φορές είχα και δεύτερο πολυάγκιστρο.Αφού έπεφτε το ψωμί στο νερό μέσα σε 5 λεπτά έβλεπες 10άδες κέφαλους να είναι γύρω από το ψωμί και να το τρώνε.Μόλις κάποιος πιανόταν πηδούσε έξω από το νερό κι άρχισε να τρέχει,μαζί και ο φελλός.τότε μάζευα αργά και προσεκτικά για να φέρω το ψάρι έξω, που ήταν αγκιστρωμένο τις περισσότερες φορές έξω από το στόμα.Μάλιστα πολλές φορές πιανόντουσαν και δύο δύο. Τα αποτελέσματα που είχα όμως ήταν κυρίως μικροί κέφαλοι και σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι μεγαλύτεροι.Έτσι άλλαξα και άρχισα να ψαρεύω πατωτά,διότι οι μεγάλοι κέφαλοι δεν ανεβαίνουν τόσο πολύ στην επιφάνεια.Πάλι με πολυάγκιστρο, απλά αυτή την φορά αντί για φελλό χρησιμοποιούμε μια μολυβήθρα και αντί για ψωμί δόλωνα ζυμάρι.Κάποιοι ψαράδες μέσα στο ζυμάρι ρίχνουν είτε τυρί είτε κάποια ψαροδόλια για περισσότερη μυρωδιά.Τέλος μια ακόμα τεχνική ψαρέματος για τον κέφαλο είναι η τεχνική του εγγλέζικου.Επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική και δεν ξέρω πολλά, θα βάλω παρακάτω ένα βίντεο.Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε αυτούς τους  τρόπους ψαρέματος σε λιμάνια ή σε εκβολές ποταμών.   
    ΔΟΛΩΜΑ Τους κέφαλους τους ψαρεύουμε συνήθως με σαρδέλα, γαύρο ,ζυμάρι η απλό ψωμί.
         Οι κέφαλοι είναι ψάρια που προσφέρουν διασκέδαση στο ψάρεμα τους και τόσο μεγάλη ευκολία κάποιες φορές που μπορούν να τους ψαρέψουν και παιδιά 10 χρονών.

    Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΚΥΝΗΓΟΣ

    • ΚΥΝΗΓΟΣ 
       Είναι ένα ψάρι της ανοιχτής θάλασσας.Είναι γρήγορο και δυνατό.Στα νερά μας είναι αρκετά σπάνιο ψάρι, όμως όταν το βρουν οι ψαράδες, είναι μια ευχάριστη έκπληξη γι αυτούς.Διότι το ψάρεμα του κυνηγού είναι πολύ διασκεδαστικό.Με το που αγκιστρωθεί τραβάει δυνατά και πετιέται έξω από το νερό με εντυπωσιακά άλματα.Γενικά ο κυνηγός είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ψάρια.

    ΜΗΚΟΣ Το μήκος του μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 1 μ.
    ΒΑΡΟΣ Και το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 8 κ. Μάλιστα σε κάποια μέρη έξω από την μεσόγειο έχουν ψαρέψει κυνηγούς που φτάνουν και τα 40 κ!
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι κορυφαίνα.Σε διάφορες περιοχές ονομάζεται και λαγός.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα μακρόστενο και αρκετά συμπιεσμένο.Έχει μεγάλη διχαλωτή ουρά και το κεφάλι του είναι μεγάλο και κοντόχοντρο.Το στόμα του είναι, σχετικά με άλλα κυνηγετικά ψάρια, μικρό.Είναι ποικιλόχρωμο ψάρι.Έχει πολυάριθμους χρωματισμούς.Στην ράχη έχει ένα πράσινο προς το μπλε χρώμα, τα πλευρά του είναι κίτρινα και η κοιλιά άσπρη.Όταν όμως πεθάνει χάνει όλους τους χρωματισμούς του και γίνεται ασημένιο.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το συναντάμε συνήθως στις νότιες θάλασσες της χώρας μας, αλλά και στις υπόλοιπες.Κινείται στον αφρό τις θάλασσας στα ανοιχτά και του αρέσει να είναι κοντά σε αντικείμενα που επιπλέουν.Στα νερά μας το βρίσκουμε κυρίως Αύγουστο και μετά.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ψαρεύεται κυρίως με συρτή αλλά και με μονάγκιστρο.Εγώ τον ψαρεύω με συρτή (κουταλάκι και ψαράκι).Χρησιμοποιώ 70 αρα πετονιά για μάνα και μετά το στριφτάρι 2-3 οργιές 40 άρα και το κουταλάκι.Η πετονιά είναι στα 20 με 40 μ. πίσω από την βάρκα.Και η ταχύτητα πρέπει να είναι γύρω στα 5 μίλια.Εδώ πρέπει να πούμε πως θα ήταν καλό να περνάτε δίπλα από αντικείμενα που επιπλέουν γιατί τους αρέσει να συχνάζουν γύρω από αυτά.Με το που πιαστεί αρχίζει να πηδάει έξω από το νερό και να τραβάει αρκετά δυνατά.Με μονάγκιστρο επειδή είναι αρκετά έξυπνα ψάρια πρέπει να αλλάξετε το δόλωμα μετά από ένα σημείο γιατί καταλαβαίνουν πως το πρώτο είναι κίνδυνος.
    ΔΟΛΩΜΑ Από δολώματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά αλλά και φυσικά σαρδέλα,ζαργάνα,φρίσα και αθερίνα.
        Ο κυνηγός είναι ένα πανέμορφο ψάρι με πολύ ωραίο κρέας για σχάρα.

    VIDEO : Ψάρεμα κυνηγού με συρτή!!!

    Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΓΟΦΑΡΙ

    ΓΟΦΑΡΙ

    Τα γοφάρια είναι μαχητικά και πολύ δυνατά ψάρια.Επιτίθενται σε διάφορα μικρόψαρα του αφρού, με μεγάλη ορμή και τα καταβροχθίζουν λαίμαργα.Είναι άριστοι κυνηγοί, μάλιστα όταν κυνηγάνε την λεία τους ακόμα και ένα ταχύπλοο σκάφος είναι δύσκολο να τ ακολουθήσει.Όταν πιαστεί στην πετονιά μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως την δύναμή τους.Έμπειροι ψαράδες έχουν μείνει πολλές φορές με κομμένη την πετονιά η ακόμα και με κομμένο ατσαλένιο σπάγκο.Δεν είναι μόνο η μεγάλη δύναμη αυτού του ψαριού αλλά και τα πολύ κοφτερά δόντια του.Με τα οποία με το που πιαστεί αρχίζει και "μασάει την πετονιά".
    ΜΗΚΟΣ Το γοφάρι είναι 50-70 εκ. και ορισμένες φορές φτάνει το 1 μ.
    ΒΑΡΟΣ Και φτάνει να ζυγίζει κάποιες φορές τα 7 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι τεμνόδους ο άλτης.Σε διάφορες περιοχές ονομάζεται γουφάρι,γομφάρι,λουφάρι,πηδηχτής και τρώκτης
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει μακρύ και πλακωτό σώμα.Το πάνω μέρος του κεφαλιού του είναι τοξοειδές.Το κάτω σαγόνι του είναι μεγαλύτερο από το πάνω.Έχει πάρα πολύ δύναμη και πολύ κοφτερά δόντια.Αυτά τα 2 τελευταία χαρακτηριστικά το κάνουν ένα πολύ καλό μαχητή και είναι δύσκολο να ψαρευτεί.Το χρώμα στην ράχη του είναι γαλάζιο με πράσινο και όσο κατεβαίνουμε προς την κοιλιά γίνεται ασημένιο.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μπορείτε να το συναντήσετε κοντά στις ακτές και στις εκβολές των ποταμών.Πιο συγκεκριμένα στην χώρα μας μπορούμε να το ψαρεύουμε στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, στον Ευβοϊκό και σε ορισμένες περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου.Τέλος κοντά στην Σαμοθράκη, τη Λήμνο, την Καβάλα και την Χαλκιδική οπού και εμφανίζονται πιο συχνά.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Στην Ελλάδα το ψαρεύουμε κυρίως με την συρτή στον αφρό ή στα μεσόνερα.Μπορούμε βέβαια να το ψαρέψουμε με αφρόδιχτα πεταχτάρι και καλάμι.Οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικές και θα ήταν καλό να χρησιμοποιηθεί για παράμαλλο ένα γερό σύρμα.
    ΔΟΛΩΜΑ Προτιμά περισσότερο φυσικά δολώματα όπως το καλαμάρι,την ζαργάνα ,τον κέφαλο την αθερίνα και την σαρδέλα.Βέβαια ψαρεύεται και με τεχνητό στην συρτή(κουταλάκι,ψαράκι και διπλό φτερό.)
             Αν και παλιότερα υπήρχε σε αφθονία στις ελληνικές ακτές τώρα είναι από τα σπάνια ψάρια.Είναι πάρα πολύ δυνατό και μαχητικό και θέλει μεγάλη τέχνη για να καταφέρεις να το πιάσεις και να το φέρεις μέσα στην βάρκα σου.
    Γοφαρι δοκιμή 70αρας πετονιάς στα δόντια του

    ΓΟΦΑΡΙ ΜΕ ΣΥΡΤΗ

    Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

    ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ζαργάνα


        Κάθε ψάρι έχει ένα ορισμένο τόπο στον οποίο ζει και κινείται.Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του μπορούμε να το βρούμε σε συγκεκριμένο βυθό και βάθος.Έτσι οι παλιότεροι ψαράδες κατηγοριοποιήσανε τα ψάρια σε αφρόψαρα, βυθόψαρα,αμμόψαρα,πετρόψαρα,λασπόψαρα,πατόψαρα και φυκόψαρα.Εμείς στα πρώτα άρθρα αυτού του Blog θα ασχοληθούμε με τα αφρόψαρα.

        Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι τους αρέσει να ζουν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.Αυτό τα κατατάσσει και στην κατηγορία των αφρόψαρων.Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να διαφέρουν από τα υπόλοιπα ψάρια είναι ότι είναι αεικίνητα, ταξιδιάρικα, μαχητικά και νομαδικά.Όλα σχεδόν έχουν σπαθάτο σώμα, στενόμακρο και υδροδυναμικό. Το οποίο τους δίνει την δυνατότητα να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες μέσα στο νερό.Όλα τα αφρόψαρα κινούνται στην επιφάνεια της θάλασσας για 3 βασικούς λόγου:
    1. Για την θερμοκρασία του νερού. 
    2. Για το φως που υπάρχει εκεί 
    3. Και τέλος γιατί εκεί βρίσκουν την τροφή τους. 

          Γενικά αυτά τα ψάρια κυνηγούν ταξιδεύοντας και ταξιδεύουν κυνηγώντας.Στις επόμενες αναρτήσεις θα δούμε τα αφρόψαρα που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά τους καθώς και τρόπους ψαρέματος. Ωστόσο θα δούμε και κάποια ψάρια που ζούνε και στην επιφάνεια αλλά και στον βυθό της θάλασσας όπως το λαβράκι,το μελανούρι και τον κέφαλο.



    • ΖΑΡΓΑΝΑ 


    Το πρώτο αφρόψαρο που θα δούμε είναι η ζαργάνα.Είναι ένα από τα πιο περίεργα αφρόψαρα των ακτών μας.Ανήκει στην οικογένεια των βελονίδων.


    ΜΗΚΟΣ: Το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 90 εκ.
    ΒΑΡΟΣ: Το βάρος της δεν ξεπερνάει το 1 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: Η επιστημονική ονομασία της είναι βελόνη η οξεία άλλες ονομασίες κατά περιοχές είναι σακοράφα,βελόνι και βελόνα.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ: Το σώμα της είναι μακρύ και λεπτό.Έχει μακρύ ρύγχος σαν ράμφος πουλιού πάνω στο οποίο έχει πολλά μικρά δόντια.
    Το χρώμα της είναι γαλαζοπράσινο στην ράχη της και ασημένιο στην κοιλιά.Η ραχοκοκαλιά της έχει ένα πράσινο χρώμα.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Η ζαργάνα έρχεται στις ακτές μας από τον Αύγουστο και μετά σε μεγάλα κοπάδια.Της αρέσει να κινείται συνέχεια αλλά κυρίως στα αφρόνερα και κοντά στις παραλίες.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ: Οι επαγγελματίες τις ψαρεύουν με αφρόδιχτα και τράτες. Οι ερασιτέχνες πάλι τις πιάνουνε με πεταχτάρια, παραγάδια αφρού , με μονάγγιστρο,με συρτή , σαλαγκιές και καλάμι.Εγώ προσωπικά προτιμώ το μονάγγιστρο στον αφρό, γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό.Σε 40άρα πετονιά βάζω ένα φελλό και μετά ένα παράμαλλο περίπου μια οργιά, με μικρό αγκίστρι.Η ζαργάνα επειδή έχει μεγάλο και μακρύ στόμα δεν καταπίνει γρήγορα το δόλωμα και έτσι πρέπει να την αφήσεις να το πάρει και να τρέξει με το δόλωμα στο στόμα.Μετά από λίγο θα το βάλει καλύτερα μέσα στο στόμα και αν τραβήξεις απότομα θα πιαστεί.Τέλος χρειάζεται προσοχή στο μάζεμα γιατί μπορεί να ξαγκιστρωθεί εύκολα.Πριν να ξεκινήσετε καλό θα ήταν να είσαστε σίγουροι ότι είναι πέρασμα το μέρος που είστε και να το μαλαγρώσουμε.
    ΔΟΛΩΜΑ: Για δόλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κομματάκι γαρίδας,σουπιά,καλαμάρι,σαρδέλα,αθερίνα αλλά και τεχνητά δολώματα.
        Τέλος το κρέας της ζαργάνας είναι πολύ νόστιμο ειδικά τηγανητό.Βέβαια πολύ την χρησιμοποιούν και ως δόλωμα για μεγαλύτερα ψάρια.

    Video :Ψάρεμα ζαργάνας με καλάμι και μονάγκιστρο.

















    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

         Το συγκεκριμένο BLOG έχει φτιαχτεί από πραγματική αγάπη για την θάλασσα,τα ψάρια και κυρίως το ψάρεμα.Εδώ θα βρείτε όλα τα ψάρια που μπορείτε να βρείτε στην Ελλάδα , τρόπους ψαρέματος, και άλλες συμβουλές για όλους τους ερασιτέχνες ψαράδες.
        Το πρώτο μέρος του είναι για τα αφρόψαρα , το επόμενο θα είναι για τα πατόψαρα , το επόμενο θα περιλαμβάνει όλους τους τρόπους ψαρέματος και τέλος διάφορες συμβουλές.